Турска у тзв. ОС БиХ намјерава уложити 43,2 милиона КМ: Неко сања азарбејџански сценарио?

Умјесто да се тај новац, као у бајкама када је требало ВРС, АБиХ и ХВО ујединити у једну "војску" и обећавано је да ће бити јефтинија, усмјери у привреду – неко сматра да страна држава, ненаклоњена Републици Српској у Савјету за проведбу мира, треба да наоружава НАТО послушнике из Сарајстана.

четвртак, 31 децембра, 2020 / 14:25

На данашњој сједници Вијећа министара БиХ је утврђен Приједлог споразума о војно-финансијској сарадњи између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске и Имплементациони протокол о финансијској помоћи између Вијећа министара БиХ и Владе Републике Турске.

Ради се о донацији вриједној 200 милиона турских лира (43,2 милиона КМ) за Министарство одбране БиХ којом Турска у наредним годинама жели помоћи у рјешавању питања опремљености и оспособљености елемената система одбране БиХ и реализовања активности из програма билатералне војне сарадње.

У складу са Имплементационим протоколом обезбијеђена је финансијска помоћ Републике Турске вриједна 3,5 милиона турских лира за стручно усавршавање припадника Министарства одбране и Оружаних снага који похађају обуку/курсеве организоване/координисане у центрима за обуку турских оружаних снага.

Приједлог споразума и Имплементациони протокол биће достављени Предсједништву БиХ, а за бх. потписнка предложен је министар одбране БиХ.