Црнадак: Реакција директора Архива РС је оправдана, лош однос Савјета министара према установама културе

"Након што су институције културе Републике Српске остале без подршке у виду додјеле средстава из текућег гранта о суфинансирању од стране Савјета министара БиХ, потпуно је логична реакција директора Архива Републике Српске, који је један од многих оправдано назадовољних радника у култури у Републици Српској", рекао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а и посланик у Народној скупштини Републике Српске.

четвртак, 31 децембра, 2020 / 14:46

Црнадак каже да овај сазив Савјета министара, нажалост, из дана у дан иде из грешке у грешку:

"Након изузетно лоших резултата у првој години рада на другим пољима – нерјешавања питања миграната, неадекватне реакције на суочавање са економским посљедицама пандемије вируса корона, неиспуњавања услова за наставак европског пута БиХ – сада је на ред дошла и ова одлука, којом се наноси штета институцијама културе Републике Српске", истиче Црнадак.

Он додаје да је поносан што је за вријеме учешћа ПДП-а у раду Савјета министара, обезбијеђено да бројне важне институције културе, попут Народног позоришта Републике Српске, добију највеће грантове до тада:

"Подршка је била континуирана током нашег дјеловања у Савјету министара и помогло се да институције културе ријеше грађевинске и реконструктивне радове, те да унаприједе програмски садржај. Такође, подржали смо учешће наших институција на важним међународним смотрама, попут Бијенала у Венецији 2017. године, гдје се представио Музеј савремене умјетности Републике Српске. Представници Републике Српске у Савјету министара требали су, ако ништа дуго, само да наставе овакве праксе и дјеловање, али нису ни то", закључио је Црнадак.