Тривићка са Шмитом: Смрт српског јединства и Вучић-Порфиријев поучак

– Ово су важни, уједно и тешки састанци, али ми смо става да са свима треба разговарати, чак и онда када се по неким питањима не слажемо са саговорником. Ја сам у августу прошле године рекла да са господином Шмитом треба разговарати. Тада сам то рекла у контексту да би се требала ријешити наметнута Инцкова одлука и остала сам принципијелна да прихватим позив за разговор – рекла је потпредсједница ПДП Јелена Тривић.

четвртак, 23 јуна, 2022 / 18:08

Тривићева је рекла да су се у међувремену са Шмитом састали предсједник Србије Александар Вучић и Његова Светост патријарх српски г. Порфирије.

– Ја се не кријем том чињеницом иза њих, наш принципијелан став је да са свима треба разговарати и рећи мишљење. Изнијели смо став у вези уставне позиције Републике Српске, да су директан избор српског члана Предсједништва БиХ, ентитетско гласање, Дом народа, доношење одлука у Предсједништву консензусом, неупитност постојања механизма виталног ентитетског интереса, начин гласања у Савјету министара које значи да без српских гласова нема одлучивања, наше црвене линије испод којих никада нећемо ићи – рекла је Тривићева.

Она је истакла да је Шмит реалност у БиХ и да иза њега стоје озбиљне земље:

– Неко га може звати овако или онако, ја га зовем "господин Шмит". У закључку Народне скупштине Републике Српске, које су потписале све парламентарне странке, а за које сам и ја гласала се констатује да "високи представник није легално изабран у складу са предвиђеном процедуром", али у овом закључку нигдје не пише да са г. Шмитом не треба разговарати – рекла је Тривићева.

Рекла је да је основна тема разговора била будућност:

– За будућност су најважније унутрашње снаге, политички представници у БиХ, који за будућност имају највећу одговорност, која не може бити на некоме са стране. Познато је да у мом политичком наративу доминира синтагма да је борба против корупције најбитнија. Корупција је велеиздаја. Због ње имамо лоше здравство, образовни систем, немамо инвестиција, народ тешко живи и морамо се посветити рјешавању тих питања. Вјерујем, када добијемо одговорност након избора ове године, да ћемо ми бити та прогресивна политичка снага која ће донијети напредак и ријешити питање политичке нестабилности креиране од стране политичких елита и оних који су наслоњени на њих: разне одметнуте групе, сиве еминенције, да не кажем и мафију – навела је Тривићева.

Рекла је да она и ПДП нису од оних који ће дизати велику галаму, називати Шмита туристом, причати о његовој депортацији, а с друге стране проводити његове наметнуте одлуке и то кроз буџет БиХ у који је јасно уврштена одлука Кристијана Шмита која се тиче обезбјеђивања средстава за Опште изборе, коју је усвојило и Предсједништви БиХ и Савјет министара БиХ у којима сједе прваци СНСД-а.

– За разлику од њих, који једно причају, а друго раде, ми радимо оно што и причамо, а то је да свима разговарамо и износимо своје ставове, јер је дијалог цивилизацијска ствар – рекла је Тривићева.Оставите одговор