Транспаренси се сикира око Мектића, тзв. Тужилашво БиХ не да оптужницу на увид

Тужилаштво Босне и Херцеговине одбило је захтјев ТИ БиХ да достави копију оптужнице против бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића и осталих који се терете за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

четвртак, 6 фебруара, 2020 / 11:47

Због великог интересовања јавности за овај случај, као и самог процеса потврђивања оптужнице, ТИ БиХ је тражио достављање комплетних информација, али Тужилаштво тврди да у овом случају нема јавног интереса.

"Након обављеног испитивања јавног интереса у смислу члана 9. Закона о слободи приступа информацијама, утврђено је да објављивање тражених информација није од јавног интереса", стоји у одговору Тужилаштва БиХ. Још се наводи да би објављивање ових информација "изазвало значајну штету по легитимне циљеве који обухватају спречавање криминала и свако откривање криминала".

ТИ БиХ прати овај случај у оквиру мониторинга суђења за кривична дјела корупције у БиХ и од почетка провођења мониторинга ово је први пут да је једно тужилаштво одбило доставити копију оптужнице. На сличне аргументе Тужилаштво се позивало и раније када је у више наврата одбијало захтјеве ТИ БиХ да достави информације из завршених судских процеса, или информацију о томе да ли је подигнута оптужница у предмету "Босналијек".

Суд БиХ је тада у оба случаја усвојио тужбе ТИ БиХ закључивши да Тужилаштво БиХ није ваљано спровело тест јавног интереса, да су информације о кривичном поступку по правилу јавно добро као и да су правосудни органи дужни доставити их и када постоји законом предвиђен изузетак ако то оправдава јавни интерес.

Упркос успостављеној судској пракси, Тужилаштво БиХ упорно одбија доставити све информације о кривичним поступцима не цијенећи јавни интерес, и не спроводећи тест јавног интереса.