Тадић: Ситуација на Косову тешка, чинимо све што можемо

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је Србима на сјеверу Косова "упутио поруку" у вези са најавом Кфора да ће уклонити барикаде, али није желио да каже шта им је рекао. "Било би неодговорно када бих преко медија поручивао људима шта треба да чине. Имам директну комуникацију са нашим грађанима на Косову и имам […]

уторак, 18 октобра, 2011 / 08:37

Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да је Србима на сјеверу Косова "упутио поруку" у вези са најавом Кфора да ће уклонити барикаде, али није желио да каже шта им је рекао.

"Било би неодговорно када бих преко медија поручивао људима шта треба да чине. Имам директну комуникацију са нашим грађанима на Косову и имам начин да им упутим поруку. Већ сам им упутио поруку", рекао је Тадић новинарима у паузи регионалног скупа о енергетици.

Тадић каже да је спреман да у сваком тренутку учествује у разговору са Србима са сјевера Космета и њиховим легитимним представницима.

Он сматра да новонастала ситуација не треба да буде само повод за дискусије у јавности, већ пред грађане треба изаћи са ефикасним рјешењем.

"Тешка је ситуација на Косову, тај проблем постоји више деценија, чинимо буквално све што можемо. Нећемо одустати од основних принципа, нећемо одустати од легитимних интереса српског народа и спрске државе на Косову и Метохији", поручио је Тадић.

Он је истакао да Србија данас тај проблем третира сагледавајући и албанске интересе за разлику од неког времена у прошлости.

"Данас Србија третира тај пробелем имајући у виду регионалну и европску политику, Србија показује међународну одговорност. Ми очекујемо да ће и међународни чиниоци показати међународну одговорност, јер на Косову и Метохији не постоји само албанска, већ и српска стварност и у то ми убеђујемо свих ових година и међународну заједницу", истакао је Тадић.