Танасковић: Зиме арапског прољећа и планирани хаоси

Јачање такозваног интернационалног исламског екстремизма налази све више упориште и на Балкану и сигурно је да ће овај дио свијета постати још снажније извориште угрожавања сигурности, рекао је вечерас у Требињу исламолог Дарко Танасковић.

Танасковић: Церић изнио визију Алијине Исламске декларације

Оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић оцијенио је скандалозним обраћање поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића у Сарајеву великодостојницима вјерских хришћанских заједница у БиХ као гостима, наводећи да је Церић изнио визију Алије Изетбеговића из "Исламске декларације".


Танасковић: Са Турском сарађивати без илузија о пријатељству

Османску историјску географију Балкана турски премијер Реџеп Ердоган и његови истомишљеници настоје да преведу у реалну политичку географију обновљене турске моћи, а Сарајево, Мостар и Нови Пазар на тој жељеној мапи важнији су од Београда, изјавио је оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић из Београда.Танасковић: Балкански парламент је пречица до "нове Румелије"

Иницијатива о оснивању Балканског парламента (БАЛПА), коју је наводно самоиницијативно покренуо посланик Велике народне скупштине Турске Рифат Саит, дио је стратегијског неоосманистичког пројекта, сматра професор Дарко Танасковић.


Неоосманизам: Упознати и разоткрити

Када нас је министар вањских послова Турске Ахмет Давутоглу у октобру шокирао тезама да су "Отоманска стољећа Балкана успјешна прича" и да их поврх свега сада треба обновити, српски политичари су још једном имали прилику да искажу своје неразумијевање политичке ситуације.Враћа ли се турски земан?

Један кратак, али жесток период, изјаве турских званичника су подигле прашину у медијима РС. У тексту који слиједи, покушава се дати одговор на питање: Шта је заједничко обнављању вишеградске ћуприје, формирању "супердемократске владе" у Београду и сарајевског подсјећања на Османско насљеђе?