Танасковић: Са Турском сарађивати без илузија о пријатељству

Османску историјску географију Балкана турски премијер Реџеп Ердоган и његови истомишљеници настоје да преведу у реалну политичку географију обновљене турске моћи, а Сарајево, Мостар и Нови Пазар на тој жељеној мапи важнији су од Београда, изјавио је оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић из Београда. Танасковић је оцијенио да би било добро да се с Турском […]

понедељак, 20 августа, 2012 / 09:45

Османску историјску географију Балкана турски премијер Реџеп Ердоган и његови истомишљеници настоје да преведу у реалну политичку географију обновљене турске моћи, а Сарајево, Мостар и Нови Пазар на тој жељеној мапи важнији су од Београда, изјавио је оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић из Београда.

Танасковић је оцијенио да би било добро да се с Турском настави унапређивати сарадња у свему што је за Србију и за све Србе корисно, посебно у најшире схваћеном економском домену, јер она у много чему може бити веома захвалан партнер.

„Политички, треба се ослободити илузије, ако таква постоји, о некаквом напрасном турском пријатељству и непристрасности у балканским стварима и, најзад, никако не би ваљало подлећи неоосманистичкој кампањи преиспитивања и ревидирања наше перцепције дуге заједничке историје, конкретно периода османске власти на Балкану“, рекао је Танасковић за београдску „Политику“.

Он је закључио и да би „и Турцима било корисније да одустану од покушаја позитивног културно-политичког и симболичког валоризовања и инструментализовања раздобља које Срби листом доживљавају као окупацију“.

„То никако не може бити, како неоосманисти желе да представе, историјски кредит који би им давао нека посебна права да усмеравају садашњост и будућност потомака оних чијим су прецима вековима наплаћивали главарину“, навео је Танасковић.

Коментаришући недавну изјаву турског премијера Ердогана да је БиХ, заправо, провинција Турске и да је његова обавеза као премијера да брине и о Сарајеву, Танасковић је навео да су главно упориште турског дјеловања на Балкану муслиманске заједнице.

„У геополитичким и цивилизацијским координатама неоосманизма, главно упориште турског деловања на Балкану јесу овдашње муслиманске заједнице, а првенствено Албанци и Бошњаци, за које је турски премијер Реџеп Ердоган недавно изјавио да му их је Алија Изетбеговић на самрти оставио у аманет“, рекао је Танасковић.

Он каже да Ердоган и Београд сматра важним политичким центром с којим се рачуна, „а Србију, додуше, незгодним, али и незаобилазним партнером у остваривању балканске политике своје државе“.

„За неоосманисте су балкански муслимани потомци Османлија, а самим тим и штићеници Турске која се присетила своје империјалне славе и жели да је на савремени начин обнови, политичким, привредним, комуникацијским и културним средствима, уз повремено дискретно подсећање и на респектабилну војну моћ“, објаснио је Танасковић.