Танасковић: Церић изнио визију Алијине Исламске декларације

Оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић оцијенио је скандалозним обраћање поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића у Сарајеву великодостојницима вјерских хришћанских заједница у БиХ као гостима, наводећи да је Церић изнио визију Алије Изетбеговића из "Исламске декларације". Он је истакао да Церић износи визију коју је својевремено у “Исламској декларацији” саопштио Алија Изетбеговић, с тим што […]

среда, 12 септембра, 2012 / 14:26

Оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић оцијенио је скандалозним обраћање поглавара Исламске заједнице БиХ Мустафе Церића у Сарајеву великодостојницима вјерских хришћанских заједница у БиХ као гостима, наводећи да је Церић изнио визију Алије Изетбеговића из "Исламске декларације".

Он је истакао да Церић износи визију коју је својевремено у “Исламској декларацији” саопштио Алија Изетбеговић, с тим што Церић то чини са ауторитетом исламског вјерског поглавара, што Изетбеговић није био.

"За разлику од Изетбеговића који је изричито, премда можда ради тактичких разлога, написао да исламска власт у земљи као што је БиХ реално није могућа, Церић изгледа мисли да би могла бити. Цена се може претпоставити“, рекао је Танасковић Срни.

Према његовим ријечима, Церићево јавно обраћање вјерским великодостојницима аутохтоних хришћанских заједница у БиХ као гостима које Церић у њу великодушно позива више је него непримјерено.

"Оно је скандалозно, али је, нажалост, и веран одраз једне искључиве и фанатизоване представе о свету и о свом месту у том свету. То није омашка или тренутно помрачење свести, већ конзистентни израз једног дубоко укорењеног/свакако не и јединог/ погледа на свет, присутног у делу бошњачког националног и муслиманског верског корпуса у БиХ“, рекао је Танасковић.

Церићев острашћени наступ, додаје Танасковић, израз је његове све веће нервозе јер схвата да је, упркос свим настојањима у БиХ и ван ње, визија некакве унитарне бошњачкомуслиманске “Босне” утопија.

Одавно је јасно, наводи Танасковић, да је реису-л-улема Мустафа Церић један од главних, ако не и главни и најупорнији политички заговорник објективно неосноване и неприхватљиве тезе о Бошњацима као јединој жртви грађанског и међунационланог рата у БиХ.

Церић је, додаје он, заговорник и тезе о томе да “Босна” треба да буде искључиво власништво Бошњака "који ће онда, ваљда у складу с исламским начелима трпељивости, одређивати мјеру толеранције према свима осталима, а првенствено према Србима и Хрватима“.

"Дакле, један председник, једна влада, један човек-један глас… и, логично, доминација Бошњака. Како се неко може залагати за мир, не одступајући од ставова који су и довели до рата?“, упитао је Танасковић.

Он је оцијенио да Церићев наступ није могао бацити сјенку на Конференцију у Сарајеву, већ је заправо био користан, јер је учесницима из свих крајева свијета "пружио јединствену прилику да се непосредно увјере у то какав је миротворац сарајевски реису-л-улема, о коме се у свијету медијски фабрикују илузије“.

У оквиру јучерашњег вјерског скупа у Сарајеву, на панел дискусији "Сарајево 20 година касније“ Церић је у полемици са владиком захумско-херцеговачким Григоријем рекао да се у БиХ зна "ко се коме треба извинити". "Тек онда могу доћи у БиХ и, ако желе, живјети овдје“, рекао је Церић и поручио да је "питање БиХ, питање Бошњака".

Церић је у излагању на панелу говорио о свом сну, о БиХ са једним предсједником, са једном владом, о Сарајеву као симболу мултиетничког града и заједнице свих вјера и религија, иако у њему данас живи свега пет одсто хришћана.0 КОМЕНТАРА

  1. Церић је постигао свој циљ.

    Основна грешка је што допуштамо да муслимани у БиХ представљају себе као власнике и домаћине у БиХ у којој су сви остали у пролазу, гости. То врло успјешно, на разлиите начине, раде већ деценијама. Од безазленог туристичког разгледања по Сарајеву након којег се дански туристи нпр. чуде шта то Србин Гаврило Принцип ради у БиХ, „туђој држави“, а не његовој… до озбиљнијих ствари. То је поново успио г. Церић на овом скупу којем СПЦ није ни требала да се одазове. Тиме се само даје легитимитет идеји коју Церић и церићи упорно форсирају.