Стиже Кетрин Ештон

Европска комисија потврдила је да високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон данас долази у Бању Луку гдје ће разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. Ештонова ће претходно отпутовати у Сарајево гдје ће се сусрести са члановима Предсједништва БиХ, као и са лидерима СДП- а Златком Лагумџијом и СДА Сулејманом Тихићем. […]

петак, 13 маја, 2011 / 07:36

Европска комисија потврдила је да високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон данас долази у Бању Луку гдје ће разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Ештонова ће претходно отпутовати у Сарајево гдје ће се сусрести са члановима Предсједништва БиХ, као и са лидерима СДП- а Златком Лагумџијом и СДА Сулејманом Тихићем.

У саопштењу из канцеларије Кетрин Ештон у коме се најављује њена посјета БиХ наводи се да ЕУ потврђује преданост европској перспективи БиХ и да жели да БиХ напредује на том путу "са владама на свим нивоима и са функционалним институцијама на свим нивоима, посебно на државном".

"Желимо активност у рјешавању ванредних питања и у реформама. Спремни смо помоћи БиХ да се помакне напријед", наводи се у саопштењу.

Посјета Ештонове БиХ планирана је одавно, али је одлука о томе донесена тек јуче.

Предсједник Српске јуче и данас био је у контакту са функционером ЕУ Мирославом Лајчаком, а тема разговора била је референдум у РС, сазнаје Срна од извора у Бриселу.

Медији у Републици Српској крајем прошле недјеље јавили су да Ештонова долази у Бању Луку да би било пронађено рјешење по коме ниједна страна не би била поражена у ситуацији насталој поводом одлуке Српске да распише референдум о Суду и Тужилаштву БиХ.

Правни експерти ЕУ требало би да ураде реформу правног система БиХ, што је био један од захтјева предсједника Српске Милорада Додика.Оставите одговор