Стевандић: Од самих Избора, битнији и опаснији су наредна два дана након њих

Говорећи за медије у Србији, предсједник Уједињене Српске, др Ненад Стевандић је рекао да је изборни резултат у БиХ предмет великог интересовања и да је због тога сам утицај на исход тог резултата велик, поготово од стране дјела међународне заједнице, и да је БиХ постала својеврсни центар гео-политичког лобирања.

уторак, 27 септембра, 2022 / 11:06

Јер, наводи Стевандић, након што је Србија израсла у земљу која је постала битан и стабилан фактор на Балкану, Република Српска се некима отвара као могућност стварања једног притиска на Србију и њеног лидера.

Стевандић додаје да због бошњачког фактора, који ће наставити да блокира инвестиције и покушати наметнути неку своју политику, сами резултат избора остати у одређеној мјери непромјењен, те да подјела унутар српског политичког фактора, ствара неизвјесност, јер како он додаје ни бошњачке ни хрватске странке нису између себе подјељене да буду про-српске или анти-српске, већ имају заједнички наступ, каквим се политички лидери из Републике Српске не могу похвалити.

Стевандић сматра да су прва два дана након избора најважнији период, који су у одређеној мјери битнији и од избора, јер тад на видјело излазе све калкулације и сав покушај утицаја на стварање власти, и због тога једини интерес Републике Српске мора бити савезништво са Србијом, које мора да надјача нечије личне, тајкунске и међународне интересе. Сваки супротан правац може довести да се политичко нејединство пренесе и на народ Српске, и такве подјеле представљају могућност да се одређени фактори са својим циљевима умјешају.

"Република Српска је у изузетно неповољним ситуацијама направила школе, болнице ауто путеве и још много тога, и то се може очувати само уколико се води одговорна, национална, политика која нема спољашње интересе".

Свака политика која нема национални интерес довешће до отварања могућности међународног интервенционизма, који ће бити потпомогнут изнутра са бошњачким институцијама, попут Уставног Суда БиХ, јер свака досадашња криза у БиХ је плод међународних институција, као што је Уставни Суд или високи представници.