Стевандић: Муслимански, а не српски политичари, су узрок највеће политичке кризе у БиХ

Говорећи о наметнутом закону високог представника Валентина Инцка у емисији "Други Угао” на РТРС, предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, изјавио је да се овде не ради о парламентарној одлуци, већ о наметнутом закону који је у сарадњи са бошњачким политичарима донио високи представник, те се одлуке које су донешене на Народној Скупштини Републике Српске односе директ на такво грубо ометање демократије те да тренутна криза узрок има у бошњачком политичком дјеловању, а не у српском.

уторак, 21 септембра, 2021 / 16:51

Политички гледано, на ову тему постоји јединство парламентарних партија Републике Српске, а свака сумња у то јединство долази из коментара на неку другу тему, која се онда покушава прењети и на ову, те да не постоји никакво мимоилажење. Без обзира из ког политичког клуба долазили, ставови се по овом питању не разликују.

"БиХ се налази у највећој политичкој кризи, јер се налазимо у ситуацији да се правни акт високог представника не примјењује у Републици Српској, те се ствара двојно правосуђе. Ми нећемо сами себе понизити и ићи против одлука Народне Скупштине, осим када се ради о актима битним за Републику Српску, међутим, и то је нешто што су се странке свакако међусобно договориле и предвидјеле, те се не може упасти у неку "замку” по том питању” – сматра Стевандић.

Стевандић сматра да политичари из Републике Српске не бјеже од дијалога, већ не прихватају наметнуте законе. Европска и венецијанска комисија су јасне том питању, закон доносе парламенти, а не високи представници, те су и бошњачки политичари свјесни правних посљедица овог наметнутог закона, јер им је одузет легитимитет на државном нивоу. Парламентарне странке из Републике Српске показале су политичку зрелост јер се упркос осталим неслагањима имају јединствен став по овом питању, јер Валентин Инцко није гледао Републику Српску као власт и опозицију, већ је циљао да нанесе штету Републици Српској, рекао је Стевандић.