Гога и Осмица: Страни агенти коментаришу дешавања у правосуђу државне заједнице БиХ

Транспаренси Интернационал у Босни и Херцеговини (ТИ БиХ) сматра да није добра пракса да Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) не допушта да се јавности објави одлука Другостепене дисциплинске комисије у поступку против Гордане Тадић све док странке у поступку не добију писани отправак одлуке.

уторак, септембар 21, 2021 / 16:43

Првостепена дисциплинска комисија је главној тужитељици Тужилаштва БиХ изрекла дисциплинску мјеру премјештење са мјеста главне тужитељице на мјесто тужитељице и постоји интерес јавности да зна да ли је одлуку потврдила и другостепена дисциплинска комисија.

ТИ БиХ упозорава да дисциплинске поступке против судија и тужилаца иначе карактерише нетранспарентност у виду анонимизирања одлука којима се изричу јавне опомене, те да јавност има интерес да буде обавијештена о свим фазама у поступцима који се воде против највиших правосудних функционера. Посебно онда када се изричу дисциплинске мјере као што су премјештање или разрјешење од дужности. Најновији случај у којем ВСТС изричито забрањује да се одлука објави, док писани отправак не буде достављен странкама у поступку, само потврђује да је неопходно мијењати прописе о дисциплинској одговорности судија и тужилаца како би се гарантовала транспарентност поступка и јавност рада.

ТИ БиХ подсјећа и да се ово све дешава док у јавности кружи снимак, а из којег произлази да се главна тужитељица Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, састајала са директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА), Османом Мехмедагићем, у вријеме док је ово Тужилаштво проводило истражне радње у вези са његовом дипломом, што само продубљује неповјерење јавности у агенције за спровођење закона. Нико не би смио користити функцију коју обавља, како би вршио утицај на органе гоњења, нити је препоручљиво да се главна тужитељица састаје са високим функционерима док се против њих води истрага.

(ТИ БиХ, чије сједиште је у Бањој Луци, не поштује Закон о употреби језика српског народа и ћириличког писма донесен 15.09.2021. године, те смо њихово саопштење традиционално пресловили)Оставите одговор