Српчићи кренули у школу свугдје сем у Косову Пољу

У 102 основне и средње школе на Косову и Метохији у којима се настава изводи на српском језику у складу са наставним планом и програмом Србије данас је кренуло 15.000 ученика.

понедељак, 3 септембра, 2018 / 17:13

Начелник школске управе из Косовске Митровице Јасмина Дедић рекла је Срни да је настава почела без сметњи, осим у школи у Косову Пољу где се појавио проблем око коришћења објекта, јер је ријеч о мултиетничкој школи.

„Број уписаних ученика је близу прошлогодишњег. У изолованим срединама је уписано мање дјеце, док је у свим школама на сјеверу Косова дошло до повећања броја уписаних“, рекла је Дедићева.

Она је додала да је проблем на почетку ове школске године, као и претходне, обезбјеђивање уџбеника, јер Министарство унутрашњих послова самопроглашеног Космета не дозвољава школама да допреме уџбенике из Србије.

„Тај проблем ће школе решавати у ходу“, рекла је Дедићева.

Директор Основне школе „Браћа Аксић“ из Липљана Братислав Ђедовић рекао је да је у први разред уписано 16 ученика, што је за четири мање него прошле године.

„У матичној школи у Липљану повћан је број уписаних ђака, а смањен је у истуреним одељењима у Рабовцу, Сувом Долу и Старом Грацку“, рекао је Ђедовић и додао да ће у овој години школу похађати укупно 130 ђака.

За све ученике на Косову и Метохији обезбијеђен је превоз од кућа до школа, а трошкове сноси Минситарство просвете, науке и технолошког развоја Србије.Коментариши