Иванић: Друштво је сазрело за промјене

”Српски народ није заслужио да му се приписује да не заслужује бољу власт. Нас су кроз историју у свијету представљали великани, Вук Караџић, Александар Обреновић, Никола Пашић – врхунске демократе. Власт СНСД-ДНС-СП покушава да нас направи мјестом гдје не влада демократска култура, али ми то нисмо, ми смо другачији”, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, гостујући у синоћњој емисији ”Став” на К3 телевизији.

понедељак, септембар 3, 2018 / 17:06

Иванић је рекао да је највећа одговорност на коалицији СНСД-ДНС-СП за најтежу подјелу народа од доба комуниста и партизана.

”Довели су нас до тога да кобајаги патриоте гласају за СНСД и њихове партнере, а кобајаги издајници гласају за Савез за побједу. У таквој атмосфери, Додикове борбе за власт на живот и смрт дошли смо до напада на новинара, на опозицију, на све који мисле другачије…”, рекао је Иванић.

Каже да је страшно да је јавни сервис Републике Српске постао најбруталнија песница владајуће структуре.

”Јавни сервис је постао дно дна. Тамо има сјајних људи који се стиде овога што РТРС ради у борби за опстанак власти СНСД-ДНС-СП. Друштво је сазрело за промјене, али је важно, као никад до сада, да изађу они који су протеклих година остајали код куће. Народ никада никоме не треба да даје оволику моћ, јер је ова власт умислила да је живући бог, што је отишло у надменост и бахатост”, рекао је Иванић.

Апстиненти одлучују

Ко не изађе на изборе, каже Иванић, даје шансу манипулантима да ураде нешто са његовим листићем.

”Изађете ли, власт ће бити промијењена. Останете ли код куће, власт СНСД-ДНС-СП остаје. Размислите зашто су СНСД и ХДЗ били против увођења електронског бројања, које чисто као суза. Чак га и наша пријатељска Русија има”, рекао је Иванић.

Угрожена безбједност

Одговарајући на питања о угроженој безбједности и нападу на новинара Владимира Ковачевића, Иванић је рекао да је Милорад Додик годинама уназад бруталан, изразито негативан и да је циљано ударао на све који не мисле као он – новинаре, опозицију, све.

Случај Драгичевић

Говорећи о случају Драгичевић, Иванић је рекао да је очигледно да некима из власти није у интересу да случај буде ријешен и да је власт СНСД-ДНС-СП исполитизовала цијели случај.

”Политизацију је направио искључиво МУП конференцијом за новинаре, а онда и власт и режимски медији називајући оне који траже истину – сорошевцима и страним плаћеницима. Како је могуће да се толико дуго чекала наредба тужилаштва, како је могуће да и даље нема помака? Што нису ставили тачку на то и ријешили ту политизацију?”, каже Иванић.

Проблем је што, каже Иванић, власт СНСД-ДНС-СП критику појединца тумачи као напад на институције.

”То је њихова болест. Моћници и диктатори кроз историју су сваку критику свог рада тумачили као напад на државу. Али, обично тада и дође крај, стровалиће се брзо”, рекао је Иванић.

Трећи ентитет

Иванић је нагласио да се изричито противи покушајима стварања трећег ентитета, јер би њиме Републици Српској био одузет дио територије и било би отворено питање измјене Дејтонског мировног споразума.

”Не разумијем снисходљивост СНСД-а према ХДЗ-у, јер је трећи ентитет и задирање уз Српску управо њихова жеља. Република Српска више никоме није проблем, нема ниједног захтјева за укидање – да се мијења устав, да се нешто крупо промијени. Српска није проблем, осим ако сами своју главу не ставимо на пањ, а сврставајући се на једну или другу страну, бошњачку или хрватску, управо то радимо”, рекао је Иванић.

НАТО – Радмановић једини Србин који је за НАТО

Говорећи о НАТО и спиновима власти СНСД-ДНС-СП, Иванић је подсјетио да је СНСД-ов Небојша Радмановић једини Србин који је потписао документ који је противан интересима Српске и Србије.

”Неколико мјесеци након што је Србија изгласала војну неутралност, Радмановић је потписао документ о приступању Акционом плану за чланство (МАП), на основу декларације његове партије – СНСД. Направили су историјски промашај и сада покушавају да оптуже друге”, рекао је Иванић.

Случај Прилепин

Говорећи о случају Прилепин, Иванић је рекао да тренутно истражује шта се тачно десило, јер Обавјештајно-безбједносна агенција не може да наређује.

”Уколико има информацију о потенцијално опасним људима, ОБА има право и обавезу да достави информацију, али не може да доноси одлуку. То може да уради само министарство или Савјет министара. Овај случај мора бити ријешен хладне главе, без политичке злоупотребе”, рекао је Иванић.

С обзиром на то да се ради о Русији – пријатељској земљи, важном политичком и економском партнеру, и Републике Српске и БиХ, гаранту Дејтонског мировног споразума, Иванић је нагласио да је фер да се имена, уколико постоји било каква сумња, доставе земљама, јер се не ради о криминалцима него о одређеним сазнањима о њеним држављанима, са којима би та земља требало да буде упозната.

Избори

Говорећи зашто Вукота Говедарица треба да буде предсједник Републике Српске, Иванић је рекао да је Говедарица честит, човјек из народа, који добро разумије глас обичног човјека.

Иванић је рекао да вјерује у побједу Савеза за побједу и његове партије ПДП, која је изашла са одличним ”Програмом обнове Републике Српске”, са тачно наведеним механизмима за промјене у сваком сегменту друштва.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *