Шкрбић: Постоји консензус да цигарете поскупе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да постоји политички консензус за поскупљење цигарета од почетка наредне године и да ће новац прикупљен од пореза и акциза бити усмјерен у здравствене установе за превентивне и промотивне програме о штетности пушења. Он је истакао да је поражавајуће сазнање да је у Српској […]

субота, децембар 24, 2011 / 11:14

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ранко Шкрбић рекао је да постоји политички консензус за поскупљење цигарета од почетка наредне године и да ће новац прикупљен од пореза и акциза бити усмјерен у здравствене установе за превентивне и промотивне програме о штетности пушења.

Он је истакао да је поражавајуће сазнање да је у Српској и БиХ, у поређењу са окружењем и европским земљама, најнижа тарифа за дуванске производе, те да је све више пушача међу средњошколцима, па и основцима.

"Због тога сам предложио предсједнику Српске, предсједнику Народне скупштине, премијеру, министру (Средоју) Новићу из Савјета министара, мом колеги из Федерације, а сви смо непушачи па имамо консензус, да знатно подигнемо висину акцизе на увоз дуванских производа и алкохола", рекао је Шкрбић за "Вечерње новости".

Према његовим ријечима, циљ је драстично смањити пушење и тиме повећати друштвену одговорност према себи и будућим генерацијама.

"Акција мора бити дугорочна, а први резултати би могли бити `видљиви` послије десет година", додао је Шкрбић.

Он је напоменуо да ће се радити и на унапређењу културе у исхрани, наводећи да је, према истраживањима међу најмлађима, у посљедњих десет година, све већи број гојазне дјеце.0 КОМЕНТАРА

 1. Ајде да и Шкрбић убоде на право мјесто… Цигарете треба поскупити за 200%, најјефтиније да коштају 5марака па ко воли нек…пуши…B-)

 2. Пууушиии,пуши,пушии….

  300% да поскупе и опет је мало.

  Изгледа ми да ће неке госпође и госпођице из овога свега профитирати

 3. Ne laje kuca zbog sela, već zbog sebe. Briga njih za zdravlje ljudi, njima treba lova.
  Kada se sjetim pušača u rovu, cigara niotkud. A, šleperi ronhila prolaze. I, misli da će mu to izdobriti? Neće, neće!
  Ej bigeru, „rektorat“ mu još smrdi od ronhila. A, tek oni koji su u njemu? Moj bigeru, jado jađeni, izađi proluftaj pluća.Dumagijaš li , dumagijaš!!!!

 4. Рече ми министар нешто што нисам знао.Цигарете ће поскупљивати све до 2014.год.док не достигну висину акцизе исту као у ЕУ.Ту ћемо бити равни ЕУ.Да ли ће нам плате бити као у ЕУ? Нешто ми у овој причи шкрипи ! Имам још доста питања, али одох запалити. Него, како ове године нема свињског грипа ?

 5. Мој Приједоре, неким људима пара никад доста. Мени никад нису пошле сузе кад сам видио гојазно дијете, али јесу кад сам видио гладно. Дјеца нам падају у несвјест од глади- то је алармантно. Пушач сам,цигарете нису ни сад јефтине,али кад би пропорционално њиховом поскупљењу појефтинио нпр. хљеб, не бих имао ништа против. Наш велики афористичар ВИБ је у једном интервјуу рекао да гладна дјеца брзо пропуше, па они што ведре и облаче нека се замисле. Мада чито сумњам да они ово читају.

 6. Rale,
  oni plaćaju bigeramortizere , svoje pozadince, da napišu pokoju, tako da sporovideći i sporomisleći pomisle da ima neko i zadovoljan ovom nesituacijom. Problem je što se pozadincima tresu gaće pred firerom ,pa omekšavaju ne prenoseći mu pravu zbilju. Tako firer drmusa i lupeta , a ništa niščim.Ispane siroviji i oholiji nego što jeste. Nekada mu kažu prijedloge koje mi kažemo, govoreći mu da su njihovi. Dobro, neka je i plagijat, ali neka budala i ukuca koju na mjestu.
  I, znaju , što ‘rvati kažu toĆno za većinu nas. To sam se uvjerio liĆno. Došli mi maksuzile u po avlije…

 7. Значи ОЗНА све дозна, вербални деликт, трице и кучине,демократија на дјелу. Па ваљда у 21. вијеку човјек има право да каже оно што мисли. Ако није тако, онда идемо у рикверц. Више волим ружну истину, него лијепу лаж !

 8. То је по оној „и пад је лет“ Битно је да се креће ! Најгоре је зацементирано стање. Дијалектика, па то ти је !

 9. jahac, 25.12.2011. 16:32:39
  Panta rei…Разумијемо се. Стара школа, када је образовање и васпитање било на завидном нивоу. Критичко размишљање, сатира,иронија, а понекад и сарказам, што да не. Наравно, без атака на личност, без вулгарности. Без острашћености. На жалост, све мање људи познаје културу дијалога. Ћопић је за те ствари био генијалац, видо сам да си га цитирао у свом коментару о ловцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *