Викиликс: Борис Тадић направио Напредњаке?

Како откривају службене депеше америчке амбасаде у Београду које је објавио сајт "Викиликс”, предсједник Србије је шест мјесеци пре оснивања СНС-а дао задатак свом шефу кабинета Миодрагу Ракићу, иначе блиском пријатељу Александра Вучића, да подстакне Томислава Николића да напусти радикалско јато. Оснивање напредњака било је, према истом извору, битан фактор у престројавању и слабљењу српске […]

субота, децембар 24, 2011 / 11:12

Како откривају службене депеше америчке амбасаде у Београду које је објавио сајт "Викиликс”, предсједник Србије је шест мјесеци пре оснивања СНС-а дао задатак свом шефу кабинета Миодрагу Ракићу, иначе блиском пријатељу Александра Вучића, да подстакне Томислава Николића да напусти радикалско јато.

Оснивање напредњака било је, према истом извору, битан фактор у престројавању и слабљењу српске политичке деснице.

– Близак савјетник предсједника Тадића Миодраг Ракић изјавио је 3. новембра 2008. да га је предсједник шест мјесеци раније задужио да охрабри Николића да подијели СРС због тога што би њихови симпатизери били пресудни на проевропском путу Србије – преноси “Викиликс” наводну дипломатску белешку.

У прилог томе, сајт Џулијена Асанжа наводи да је управо Ракић, који је и шеф Бироа за координацију тајних служби, “уочи оснивачке скупштине СНС-а 21. октобра 2008. године тражио од медија да овај догађај што боље покрију. Истовремено, Николић и његови финансијери наводно су и сами препознали да је српско бирачко тијело у највећој мјери окренуто ка Европи, што је убрзало раскол у странци Војислава Шешеља”.

Замјеник председника СРС-а Драган Тодоровић каже да му није био потребан “Викиликс” да би схватио позадину распада странке.

– Апсолутној већини било је одмах јасно шта је позадина свега, али ето, треба да читамо “Викиликс” да би нам то потврдио. Одувијек се знало да Николић и Тадић одржавају редовне контакте. Потпуно је беспредметно улазити у то ко је, када и због чега некога довео у ситуацију да се проституише, а подсјећам вас да је политичка проституција једно од најтежих недјела. Српска десница није ослабљена, већ је покушајем пуча у СРС-у наша земља доведена у безизлазан положај. Нема никакве разлике између Тадића и Николића. И један и други се утркују да се додворе истом газди не водећи рачуна о националним интересима – рекаоТодоровић.

Александар Вучић је, пак, демантовао такве наводе.

– То су неке њихове опсервације, а не информације. Ради се о глупостима, сличним онима када су објавили да смо хтјели власт у Београду када умре Ненад Богдановић. Ако имају да кажу да смо у нечему учествовали и нешто конкретно рекли, то ћу да коментаришем, а њихове шупље приче и опсервације ме не занимају – јасан је Вучић

На примједбу да је и сам причао о својим блиским односима са Миодрагом Ракићем, Вучић одговара:

– Какве везе то има? То су глупости!

Борко: Улога СНС-а је да укине сан о Великој Србији

“Викиликс” преноси и депешу у којој се наводи изјава актуелног секретара Предсједништва ДС-а Борислава Стефановића о двојцу Николић-Вучић.

– Њихова улога била је да наведу српску јавност да схвати да је идеја Велике Србије била сан и да је немогуће реализовати је. Брзо напуштање те идеје учинило би да Николић и Вучић испадну лицемјери или опортунисти – преноси сајт Стефановићеве речи и подсјећа да је сам Вучић убрзо рекао да је политика Велике Србије била нереална.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор