Сјећање на муџахединска злодјела: Додик у Возући, Возућа у Ефбиху

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, поводом обиљежавања страдања Срба у Возући у протеклом рату, истакао је да је Возућа симбол страдања српског народа, али и непоколебљиве воље да се преживи и сачува сјећање на прогон Срба са Озрена.

четвртак, септембар 10, 2020 / 11:06

– Страдање Срба у долини ријеке Криваје представља још један доказ етничког чишћења српског народа у БиХ које су починили муџахедини и припадници такозване Армије БиХ потпомогнути НАТО авионима – истакао је Додик.

Он је нагласио да бестијално дивљање муџахедина и муслиманских војника над недужним српским народом треба да буде стална опомена и подсјећање на невино страдале жртве које никада не смијемо заборавити.

– Успомена на њих и њихово мученичко страдање мора остати заувијек у сјећању свих нас, посебно због будућих генерација. Возућа, Завидовићи, Зеница, Бановићи и Жепче су мјеста која ће заувијек бити означена црном бојом у срцима народа Републике Српске јер је у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату са тог подручја протјерано више од 40.000 Срба – истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да иако је прошло 25 година од звјерског страдања српског народа Озрена те ране су још свјеже и никада неће моћи ни да зарасту.

– Те ране остају као трајни ожиљци, јер смо ту видјели прве слике шутирања српских глава од припадника покрета ‘Ел муџахедин’, а свијет је на то ћутао и затварао очи. С тога данас, на овај тужан дан, треба да будемо и срећни што имамо слободу, имамо своју Републику Српску која је гарант нашег опстанка и наше будућности – поручио је Додик.

Масовно страдање Возућана трајало је од 10. до 24. септембра 1995. године, усљед офанзиве 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", НАТО бомбардовања и њихових јединица за брза дејства, као и пакистанског контингента међународних мировних снага.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.

Падом Возуће окончано је протјеривање и етничко чишћења Срба са подручја зеничке регије, које је започело 1992. године.Оставите одговор