СДС странка отвореног политичког кода: СДСС Миће Мићића се подијелио на два дијела

Странка демократске Српске Семберије (СДСС) бившег градоначелника Бијељине Миће Мићића, који је преминуо 23. децембра прошле године од посљедица вируса корона, подијелила се непуна три мјесеца након смрти њеног оснивача.

понедељак, март 8, 2021 / 09:18

Скупштина СДСС-а, на којој ће бити бирано ново руководство, треба да буде одржана до краја мјесеца, а према тврдњама нашег извора блиског овој странци, најозбиљнији кандидат за новог предсједника је дугогодишњи Мићићев сарадник Милорад Софренић, тврди Глас Српске, и наставља:

Наш извор тврди да се петочлани клуб одборника ове странке у Скупштини града Бијељина подијелио и да ће у СДСС-у остати Зоран Софренић и Драго Стајић, а да ће преосталих троје одборника Младен Петровић, Данијел Перић и Ивана Станишић формирати нову странку.

  • Поред њих троје, у активности у вези са формирањем нове странке укључен је и посланик у Народној скупштини РС Дарко Митрић. Међутим, оно што највише чуди је што је у екипи која ће сасвим сигурно напустити СДСС и формирати нову странку и син покојног Миће, Пантелија Мићић – тврди наш извор.

Софренић је за "Глас Српске” потврдио да су у току унутарстраначки избори, али да се још не зна тачан термин сједнице Изборне скупштине.

  • Радимо изборе по мјесним одборима и реално је да ћемо то завршити у току сљедеће седмице, тако да би сједница Скупштине могла да буде око 20. марта – каже Софренић.

Када је ријеч о кандидатима за предсједника, он каже да ће се тек када се види кога ће кандидовати мјесни одбори, знати ко је најозбиљнији кандидат за предсједника.

  • Било би прејудицирање да ја сада кажем да ће неко бити једини или да ће бити два или пет кандидата, али вјерујем да ће их бити више. Немам информацију да неки одборници не учествују у унутарстраначким изборима. Има индиција да Младен Петровић и Дарко Митрић формирају нову партију, али што се мене тиче, то је још на нивоу рекла-казала – каже Софренић.

С друге стране Младен Петровић каже да ни он, ни одборници Данијел Перић и Ивана Станишић нису укључени у унутарстраначке изборе у СДСС-у и да више од мјесец дана разговарају о формирању нове партије.

  • Ми смо покушали да превазиђемо несугласице, чак и да пређемо преко непоштовања, али без успјеха и зато ћемо највјероватније у другу политичку причу – каже Петровић.

Он додаје да као шеф клуба одборника није био упућен у многе ствари, није позиван на састанке коалиције, ни на консултације у вези са дневним редом Скупштине града.

  • Све је рађено по кафићима и испод столова. Нису поштовани одборници и нама су информације саопштаване уочи саме сједнице Скупштине. Ја сам о томе говорио посљедња два мјесеца, али ништа се није промијенило и наставља се стратегија и пракса да одређени људи желе да држе све конце и одлучују о свему – каже Петровић.

Он је потврдио да је поред Дарка Митрића у разговоре и активности о формирању нове странке укључен и Пантелија Мићић.

  • Пантелија је с нама. Њега готово нико није позвао послије смрти оца. Он је видио је да СДСС иде у неком другом смјеру и зато покушавамо да направимо неку други и здравију причу – каже Петровић.

Када је ријеч о имену и профилу нове странке, он каже да то још није дефинисано и да још нису дошли до судског регистра.

Пет мандата

Основни суд у Бијељини донио је 18. марта прошле године рјешење којим се у Регистар политичких организација уписује нови политички субјект под називом Странка демократске Српске Семберија – Мићо Мићић. Почетак рада ове странке озваничен је 25. маја прошле године. На локалним изборима 15. новембра СДСС је освојио 8.5000 гласова и пет одборничких мандата у Скупштини града, али кандидат ове странке за градоначелника Мићо Мићић је изгубио изборе.

(Глас Српске)Оставите одговор