Савјет министара без одлуке о повлачењу пара ММФ, није било бошњачких гласова

Савјет министара БиХ током 14. ванредне, телефонске сједнице, није донио Одлуку о повлачењу средстава Инструмента за брзо финансирање (РФИ) од Међународног монетарног фонда (ММФ).

уторак, 21 априла, 2020 / 13:02

Борд директора Међународног монетарног фонда /ММФ/ јуче је у Вашингтону одобрио БиХ кредит од 330 милиона евра за борбу против пандемије вируса корона који је у писму намјере тражила БиХ, с циљем финансирања повећаних потреба здравственог сектора и мјера економске стабилизације.

Ово практично значи да није могуће повући одобрена финасијска средства у износу од 330 милиона евра која је ММФ одобрио јуче за борбу против вируса корона.

За одлуку нису гласали, министар спољних послова БиХ (СДА), министар одбране БиХ (ДФ) и замјеник министра за људска права и избјеглице (СДА) који гласа све док се не изабере министар којег је требао предложити ДНС.

Данашњој сједници није присуствовао министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић, саопштено је након сједнице. Будући да је сједница била телефонска, прецизније би било рећи да Радончић "није био на вези".

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић на састанку 11. априла са званичницима ЕУ и ММФ-а постигли су договор о деблокади 330 милиона евра од ММФ за БиХ. Иако је Српска тражила подјелу у односу 60:40, одлучено је да Српској припадне 38 одсто, а Федерацији БиХ 62 одсто кредитних средстава.

Но упркос договору, СДА је поново блокирала средства, будући да су њихови гласови недостајали да се одлука донесе.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства одбране, дониио је Одлуку о одобравању репатријације кадета и професионалног војног лица Оружаних снага Босне и Херцеговине на школовању у Републици Турској и родитеља кадета у Турској.1 КОМЕНТАР

 1. Да, на ово и много других смицалица сам мислио када сам испред ЗЕЛЕНИХ СРПСКЕ у новембру 2018 године позивао на САБОРНОСТ, те службеном поштом предложио да се због одговора бремену времена формира јака стручна влада у Српској, влада коју ће подржати све српске партије у НСРС.

  То је по нама био услов да у наредном четворогодишњем циклусу имамо „српску репрезентацију“ у Сарајеву, репрезентацију која би пристала на састављње СМ тек после историјског договора са федералцима и странцима, а после тог овјереног договора кроз састављање СМ испуњавала обавезе које се односе на дејтонску БиХ, али и снажно радила да на сваки начин помогну рад владе Српске..

  Умјесто те српске саборности и јасне стратегије за рад и опстанак Српске, све са невјероватним потезима у задњих 18 мјесеци, доведени смо у ову траги-комичну ситуацију.

  Нажалост, данас имамо шта имамо, од овог економског безнађа, психички уништеног становништва због короне и страха за будућност, до приче да су припремили новог „играча“ умјесто Додика, па и приче да слиједи завршни ударац Српској?

  Ништа није искључено, али увијек постоји рјешење-„српски одговор“, све да се осујети за сва времена фундаменталистичка политика, односно, да се за сва времена избију адути“ њиховим менторима.

  Посљедично, да се стави на чврсте ноге пројекат СРПСКЕ ЗА 21 ВИЈЕК, пројекат чији су власници ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ, а главни креатор пројекта Никола Лазаревић, тачка.