Циркус са министарским кандидатом ДНС очито неће стати, има их још

Одлука о приједлогу Драшка Аћимовића, новопеченог Италијана, за министарско мјесто у Савјету министара очито није прошластраначке органе ДНС, јер је одмах наишла на опструкције.

среда, 11 децембра, 2019 / 13:54

Бројни медији јављају како је више функционера ДНС показало незадовољство, а иако је Аћимовић званичан приједлог, одмах се почело лицитирати са именима других кандидата.

Прво се појавила тврдња да би Драган Јокић из Српца могао бити нови кандидат ДНС-а за министра за избјеглице и расељена лица, а потом је АТВ објавила незванично сазнање да се у игру укључио још један кандидат, Млађену Божовић из Источне Илиџе. Обојица су се „аутовали“ као Црногорци.

Први функционер који је показао незадовољство, према писању појединих медија, био је потпредсједник ДНС Дарко Бањац из Козарске Дубице, који је и на сједници Предсједништва бурно реаговао. Он је наводно спомињао своју оставку, тражећи да кандидат буде неко од провјерених кадрова ДНС.

Такође, против Аћимовића је и потпредсједник ДНС и шеф Регионалног одбора Сарајевско-романијске регије Ненад Нешић, а Српскаинфо сазнаје да је трећи на списку потпредсједник Драгомир Јовичић из Бањалуке, који је изашао прије гласања.

Иако од овог тројца нико није јавно изнио своје ставове, то је учинио посланик ДНС у НСРС и члан Предсједништва странке Славко Глигорић.

Како ствари ствоје, кандидатура Аћимовића за министра из реда „осталих“ проблематична је по два основа – за ДНС и за остатак коалиције. У ДНС поново спомињу „заслужне чланове“ и то да Аћимовић, као неко ко је промијенио бројне странке није подобан за тако високу функцију. Његова једина референца је то што је кум Ведрана Јарића, једног од финансијера ДНС, који има добар однос са Павићем. Поједини у ДНС Јарића виде као реметилачки фактор, јер је заговорник тога да се ДНС треба конфронтирати СНСД.

Медији блиски СНСД ситуацију досољавају тврдњама да је Аћимовић присталица НАТО (што је истина) те да је „пројекат украјинске тајне службе која му је на располагање ставила два милиона марака, са циљем да дестабилизује Додика“ што дјелује као једна од бројних фантастичних прича које је Аћимовић ширио сам о себи, како би створио привид важности и добио политичке позиције.

Према неким теоријама, уколико Павић ипак буде инсистирао да Аћимовић остане кандидат за министра, то би могло да натјера Додика да промијени мишљење, те да трећу министарску позицију понуди Уједињеној Српској Ненада Стевандића, а Павићу српско мјесто замјеника министра цивилних послова БиХ.

Та опција је наводно на почетку била у игри, а као замјеник се помињао Павићев замјеник у партији Драгутин Родић, кога би сви у коалицији прихватили.2 КОМЕНТАРА

  1. То само доказује да су странке у Републици, странке типа ДСН-а, ПДП-а, СДС, странке аматери вођене и воде се људима којима је у интересу само лична добит а не добро грађана!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *