Сасвим безинтересно: УНДП, Словачка и Пољска код нас расписују конкурс за платфрому Буст која рјешава КОВИД (искључиво латиницом)

Пошто је све што долази из мултиетничких УНДП у Српској искључиво латиницом и са ријечима енглеског правописа, ми ћемо просто пресловити на српско писмо.

понедељак, 27 јула, 2020 / 17:30

Нова УНДП-ова платформа БООСТ користи иновације са друштвеним учинком за рјешавање изазова ЦОВИД -19 пандемије

БООСТ планира подржати агенте промјена и иноваторе у рјешавању ефеката ЦОВИД -19 у Европи и Централној Азији у областима дигитализације, економије и здравства.

У циљу рјешавања дугорочних ефеката ЦОВИД -19, УНДП за Европу и Централну Азију покреће регионални програм за убрзање иновација са друштвеним ефектима под називом "БООСТ". Кроз програм се осигурава подршка за нова рјешења у регији у областима дигитализације, економије и здравства.

"Пандемија ЦОВИД-19 представља незапамћени изазов. Премда нам њени ефекти нису још увијек у цијелости познати, пандемија неминовно мијења будућност рада, економије, управљања и здравља и озбиљно погађа све области развоја. Наша нова платформа осмишљена је с циљем унапређења и проширења ефикасних локалних рјешења," истиче Герд Трогеманн, директор истанбулског регионалног центра УНДП-овог Регионалног бироа за Европу и Централну Азију.

БООСТ планира објавити низ изазова (позива за подношење пројеката/рјешења) по развојним питањима у вези са дигитализацијом, економијом и благостањем, уз позив за иновативна рјешења од субјеката из приватног сектора, истраживачких института, академске заједнице и организација цивилног друштва у регији Европе и Централне Азије. Кандидати се могу пријавити на један или више изазова до средине септембра 2020. године.

За побједничке тимове осигурава се приступ мрежи колега, финансијера и стручњака уз подршку УНДП-а, те учешће у интензивном шестомјесечном онлине програму убрзања осмишљеном у циљу припреме за имплементацију предложених рјешења. Програм укључује и радионице и индивидуалне менторске сесије под палицом искусних професионалца из области пословања, медицинске, социјалне и дигиталне технологије те стручњака који се баве утицајима.

БООСТ је заједничка иницијатива УНДП-а, Министарства финансија Словачке, Министарства вањских послова Пољске и "Коц Холдинга". УНДП и партнери додатно ће подржати скалабилност ефикасних и одрживих рјешења у читавој регији Европе и Централне Азије.