Шаровић обећава, Бореновић и Транспаренси већ поднијели кривичне пријаве против Додика због прислушкивања

Упутићемо тужбу против Милорада Додика и свих оних који нелегално прислушкују народне посланике. Ово је незабиљежен случај, прво јавно признање високог функционера за прислушкивање опозиције и након Македоније други пут у региону да постоје докази и признање да власт прислушкује опозицију – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

четвртак, 21 маја, 2020 / 16:24

„То што се синоћ догодило у Народној скупштини Републике Српске је драматичан печат јучерашњег засједања. Члан Предсједништва БиХ је у званичној институцији дао признање да прислушкује опозицију. Чак се јавно обратио и министру унутрашњих послова по том питању“ – казао је Шаровић.

Шаровић истиче да је дошло вријеме да са функција оду они који варају, системски краду и немају шта да понуде.

„Дошао је тренутак да побједе бољи, који имају програм и пројекте и који су нормални. Вријеме је да се окупимо око једне шире коалиције и најбољих кандидата и побједа на локалним изборима неће изостати“ – нагласио је предсједник СДС-а.

Он је рекао да су се током ванредног стања редале афере једна за другом и да је новац најмање кориштен за здравство и заштиту од пандемије а више за јавне набавке и куповину информационих система.

„Јављају се потенцијално огромне афере са пољском болницом и другим набавкама. Видимо да су и бројке заражених у Републици Српској два пута веће него у Федерацији БиХ а то и лаику изгледа веома необично. То показује да мјере нису дале резулате и да је ванредно стање само искориштено за бројне сумњиве послове. Министар Шеранић који је на почетку давао оптимизам је негдје склоњен и маргинализован а појављивао се само један човјек“ – појаснио је Шаровић.

Говорећи о раду Савјета министара БиХ предсједник СДС је казао да је постојећи сазив извршне власти у БиХ најгори у историји.

„Они нас из дана у дан изненађују новим персоналним сазивом који није кредибилан и немају капацитет да раде успјешно свој посао, немају никаквих резулата, нити било какве озбиљне визије. Сматрам да је Савјет министара давно сазрео за реконструкцију или да што прије оде у историју“ – закључио је Шаровић.

Бореновић већ поднио тужбу: Додик признао извршење кривичног дјела

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић поднио је данас Тужилаштву Босне и Херцеговине кривичну пријаву против Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ због кривичног дјела „Неовлашћено прислушкивање и звучно или оптичко снимање“, које је Додик признао током обраћања посланицима на сједници НСРС.

Ово кривично дјело прописано је чланом 147а. Кривичног закона БиХ, а за које је предвиђена затворска казна од 6 мјесеци до 5 година.

„Додик је признао да је вршио и да у континуитету врши кривично дјело неовлашћеног прислушкивања трећих лица, у овом случају чланова опозиционих странака“, каже Бореновић.

Он каже да је ово преседан по којем би у нормалној земљи већ реаговали органи унутрашњих послова по налогу Тужилаштва и да би Додик још синоћ био приведен и саслушан:

„Ради се о члану Предсједништва који је признао кривично дјело и то, ни мање, ни више пред говорницом највишег законодавног тијела у Републици Српској. Будући да надлежни органи нису реаговали, наша је обавеза да поднесемо кривичну пријаву. Ово није само признање кривичног дјела, него су доведени у питање и основни уставни принципи на којима је засновано функционисање овог друштва“, каже Бореновић.

Американци (као) никог не прислушкују, али ни домаћа тужилаштва не покрећу истраге…

Америчка организација Транспаренси Интернешнел (ТИ БиХ) поднијела је кривичну пријаву Тужилаштву Босне и Херцеговине против члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика због постојања основа сумње да је као службено лице извршио кривично дјело Неовлашћено прислушкивање и звучно или оптичко снимање. Додик је на 13. посебној сједници Народне скупштине Републике Српске за говорницом изјавио да слуша телефоном представнике опозиције, да свака власт слуша опозицију, те је препричао садржину телефонских разговора чланова опозиције. Изјавио је и да му све то доставља министар унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукач, те је од њега тражио потврду својих навода.

Надзор и техничко снимање телекомуникација спадају у ред посебних истражних радњи, те је за њихово предузимање потребно судско одобрење. То је кривично-процесни институт који се примјењује под изузетним околностима, и у којем члан Предсједништва Босне и Херцеговине нема никакве надлежности, као ни ентитетски министар унутрашњих послова.

Поред тога, Обавјештајно-безбједносна агенција Босне и Херцеговине (ОБА) је одговорна за прикупљање обавјештајних података у вези са пријетњама по безбједност Босне и Херцеговине, и она такве податке може достављати Предсједништву БиХ (колективно). Ови подаци се могу односити на пријетње по безбједност, као што су тероризам и организовани криминал, те се свакако не смију односити на опозиционо политичко дјеловање. Министарство унутрашњих послова Републике Српске нема надлежности у погледу прикупљања обавјештајних података, те зато забрињава изјава Милорада Додика да податке из надзираних разговора добија од министра унутрашњих послова Драгана Лукача.

Ово није први пут да Милорад Додик пријети у својим политичким говорима. ТИ БиХ је већ подносио кривичне пријаве против њега због изјава у наступима и на страначким скуповима у изборној кампањи за Опште изборе 2018. године, а у којима су изнесене пријетње пензионерима, здравственим радницима, радницима РиТЕ Гацко и дугима бирачима, с циљем придобијања подршке на изборима. До данас ниједно тужилаштво није отворило истрагу против њега.

ТИ БиХ напомиње да је овога пута Милорад Додик без прикривања признао да успоставља елементе тоталитарне државе незаконитим прислушкивањем својих политичких противника. Тужилаштво БиХ поред навода о неовлашћеном прислушкивању представника опозиције мора истражити и наводе који упућују на то да су у БиХ створене параобавјештајне структуре којима руководи ентитетски министар полиције Драган Лукач.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *