САД, В.Британија и Њемачка подржали рад високог представника

Представници САД, Велике Британије и Њемачке током расправе у Савјету безбједности УН о ситуацији у БиХ подржали су рад високог представника и успротивили се одржавању најављеног референдум у Републици Српској , док је руски амабасдор критиковао изјвештај Валентина Инцка и предложио да буде размотрено писмо које је предсједник РС Милорад Додик послао генералном секретару УН […]

понедељак, мај 9, 2011 / 18:15

Представници САД, Велике Британије и Њемачке током расправе у Савјету безбједности УН о ситуацији у БиХ подржали су рад високог представника и успротивили се одржавању најављеног референдум у Републици Српској , док је руски амабасдор критиковао изјвештај Валентина Инцка и предложио да буде размотрено писмо које је предсједник РС Милорад Додик послао генералном секретару УН Бан Ки Муну.

Замјеник амбасадора САД при УН Розмери ди Карло рекла је током расправе да Вашингтон потпуно подржава рад високог представника и изразила противљење одржавању референдума у РС на којем би се грађани изаснили о Суду и Тужилаштву БиХ.

Она је оцијенила да Народна скупштина РС својим одлукама у вези са рефередумом "фундаментално доводи у питање Дејтонски споразум" и да ће ти "кораци назад" имати негативан утицај, јер ће РС, како је рекла, отежати да привуче неопходне стране инвестиције.

САД су изразиле пуну подршку високом представнику у БиХ Валентину Инцку у вези са корацима које буде предузео ради заштите Дејтонског мировног споразума и суверенитета БиХ поводом најављеног референдума у РС.

Ди Карло је изразила забринутост поводом чињенице да више од седам мјесеци послије избора у БиХ нису формирани органи власти на државном нивоу.

Она је оцијенила да оштра реторика, негирање геноцида у Сребреници и позиви на сецесију територијалну реорганизацију само подстичу даље подјеле и кризу у земљи.

САД су, такође, позвале власти у БиХ да институционализују сарадњу са Хашким трибуналом.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин сматра да је у Инцковом извјештају "било више емоција, него анализе", те да је "неопходан објективнији поглед" на ситуацију у БиХ.

Он је предложио Савјету безбједности УН да размотри писмо које је предсједник РС Милорад Додик послао генералном секретару УН Бан Ки Муну. Додик је у том писму навео да оцјене које је високи представник у БиХ изнио у свом извјештају представљају потпуно нетачну и искривљену представу о легитимним политичким активностима руководства РС.

Чуркин је оцијенио да употреба бонских овлаштења појачава тензије у БиХ. Он је додао да је неопходно извршити трансформацију ОХР-а у изасланство ЕУ и да грађани БиХ сами треба да одлучују о својој судбини.

Амбасадор Русије при УН позвао је ОХР да својим ангажовањем олакша дијалог између три конститутивна народа у БиХ и омогући им да сами доносе одлуке у складу са међусобним договорима.

Амбасадор Велике Британије при УН Филип Фарам позвао је Савјет безбједности да убиједи власти РС да повуку приједлог о референдуму. Ако такве одлуке не буде, додао је, Британија ће подржати сваки корак високог представника у правцу спровођења Дејтонског споразума.

Он је рекао да је Британија видјела Додиково писмо Бан Ки Муну и да се "фундаментално не слаже" са његовим садржајем.

Фарам је изразио забринутост Британије поводом закључака Народне скпштине РС о референдуму и оцијенио да је ријеч о "директном нападу на високог представника и његова овлаштења", те да се њима угрожава сигурности БиХ.

Он је у име Британије изразио забринутост поводом погоршања политичке кризе у БиХ у посљедњих неколико мјесеци и указао на чињеницу да више од седам мјесеци послије избора још нису формирани органи власти на државном нивоу.

Фарам је рекао да лидери у БиХ морају да преговарају о формирању власти и да ће БиХ, без флексибилности у политичком животу, остати "заглављена на путу ка ЕУ".

Амбасадор Њемачке при УН Петер Витиг дао је пуну подршку раду високог представника у БиХ и оцијенио да је приједлог о одржавању референдума у РС "алармантан", јер се њиме поткопавају надлежности ОХР-а које, како је оцијенио, проистичу из оквира Дејтонског споразума.

ИНЦКО:  ВЛАСТИ РС НАСТАВИЛЕ ДА СЕ ЗАЛАЖУ ЗА РАСПАД ДРЖАВЕ

БиХ се суочава са једном од највећих политичких криза од краја рата и Дејтонско-паришки споразум, који је земљи донио 15 година мира, изложен је озбиљним кршењима, изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко, представљајући полугодишњи извјештај Савјету безбједности УН у Њујорку.

Инцко је оцијенио да су се власти Републике Српске наставиле да залажу за распад земље, да су институције на државном нивоу под политичким, институционалним и економским притиском, наводећи да више од седам мјесеци након избора, формирање нових власти још није на видику.

"Пошто је законодавни процес на државном нивоу на мртвој тачки, процес интеграције у ЕУ и евроатлантске интеграције је потпуно стао", рекао је Инцко.

Инцко је навео да је Народна скупштина РС у овој тешкој атмосфери, донијела закључке и одлуку да одржи референдум, посебно циљајући државне правосудне институције, као и мандат високог представника према Поглављу – седам Повеље УН.

"Одржавање таквог референдума би било супротно Дејтонском споразуму и угрозило би уставни систем подјеле надлежности између државе и ентитета, утврђен Мировним споразумом", сматра је Инцко.

Осим полугодишњег извјештаја Савјета безбједности УН, високи представник је поднио и посебан извјештај о недавним мјерама власти РС у коме је нагласио озбиљност ситуације и упозорио да се ови догађаји не смију сматрати само краткорочним негативним трендом, наводи се у саопштењу из ОХР-а.

"Потреба за међународним присуством, како цивилним тако и војним, са извршним мандатом и даље је очигледна", оцијенио је Инцко.0 КОМЕНТАРА

 1. Било је одлично! Ово је огромна побједа за Републику Српску. Ништа се није десило, као што сам синоћ најавила, осим што се ДАНИМА проблематизује и преувеличава Извјештај Високог представника. Обичан, редован, Извјештај, подржале су га земље које иначе подржавају, Русија је већ ДРУГИ ПУТ за редом исмијала Високог представника и доказала да је пристрасан.

  Писмо г. Изетбеговића је дошло у правом тренутку! Својим поступком он је доказао да је ОХР на страни једног народа у БиХ. Врло је важно да је писмо упутио син Алије Изетбеговића, и то након филма на норвешкој ТВ, што смо пропустили да коментаришемо овде, а мислим да је то врло значајан догађај. Прекретница!

  Ипак бих да се освренем на вечерашњи Пресинг! Браво за доктора Стевандића. Мислим да сам нешто слично овде писала у ових неколико седмица.

  Јединство је оно што је Републици Српској најважније. Демонстрацију нејединства смо имали на сједници Парламента на којој је донесена одлука, она се нажалост наставља иако неки, чији су представници били и у вечерашњој емисији покушавају да извуку двоструку корист својим паметовањем. Да се додворе међународном фактору као „глас разума“ који је против референдума, али и да то покушају да ураде пред домаћом публиком. Неће им успјети.

  Господин ДП- овац се присјећао прошлости што наравно није лоше, али не доноси никакву корист. Сви ми знамо Милорада Додика из првог мандата, нисмо ми препустили Републику таквом Милораду Додику већ предсједник његове партијице. Неки дан нисам могла да вјерујем да чујем г. Чавића те сам морала да се увјеравам неколико пута, везано за његову изјаву којом је реаговао на најављено повлачење српских кадрова из Сарајева, означавајући то као бјежање. Не би то био проблем да о бјежању не прича иста она побјегуља са власти из 2006., када је у сред највеће кризе по РС, реформе Полиције, када се спашавало и оно мало што је остало од ње, предао врућ кромпир истом оном којег данас критикују и прозивају. Зар сте таквом човјеку смјели препустити Републику у одлучујућим моментима? За њих никако не могу да пронађем ни једно оправдање. Увијек сам била против малих партија о којима је народ све рекао на изборима. И 1998. бих била против да сам схватала о чему се ради. Због тога ми смета непринципијелан став оних који воле да се присјећају и критикују хеликоптере, 2 посланика…, а сада инсистирају на томе да су они, са иста два посланика и са истом подршком страних амбасадора, неко ко треба да се пита. Не треба. Народ је рекао своје у октобру.

  Господин Црнадак, као и колега уздржани ДП-овац…. На почетку је рекао да је референдум потпуно непотребан, да нас је Додик посвађао са свима, да је Бајден рекао ово и оно… Господине Црнадак, Ви сте озбиљан и одрастао човјек. Није важно шта се прича, битно је шта се ради. Како се не дешава ништа озбиљно??? Ја бих рекла да је ситуација врло озбиљна. Срби осуђени на преко 1 000 година, на основу неких пресуда добијамо хиљаде тужби већ неколико мјесеци… Вама је то неважно? Свакако да не треба избјећи ни насиље које је демонстрирано игнорисањем одлуке ЦИК- а. Шта је требало г. Црнадак? Чекати да се то деси и нама па да реагујемо? Није важна прича, није важно шта говори г. Бајден и сви остали, важна су дјела, важно је оно што раде. Референдум је посљедња одбрана Републике Српске коју сте свели на скоро па празну љуштуру, сви заједно, али ви из ПДП- а сте невјероватно сујетни и не трпите никакву критику. На сваку одговарате флоскулом „и они су гласали“. Није важно ко је гласао, важно је ко је био на власти и он сноси највећу одговорност, а ви сте дали највиталније функције ове Републике. Она је као организам. Човјек може да живи без једног бубрега, али не може без срца. Све надлежности нису исте! Сујета вам не дозвољава да то признате. Па и тај Додик је безрој пута признао да је био амерички човјек, да је вјеровао, дијелио надлежности, али ви никада. Немамо подршку Београда! То је такође рекао! Кад смо имали??? Кад су нам затварали границе? Пријетили на сједници у Бијељини и наговарали да пристанемо да нас нема? Никада нисмо имали подршку Београда.

  Мислим да смо референдумом погодили у мету. То показује реакција свих, полемика, Инцкова путовања седмицама, тражење подршке од Париза, Брисела, Њујорка, ПРВИ ПУТ нема става ПИК- а, први пут се није реаговало експресно као иначе… Мислим да треба све оставити институцијама, одржати референдум како је планирано, ако дође до неких приједлога у међувремену, РАЗГОВАРАТИ са свима, али КОНАЧНУ ријеч о пролонгирању, АКО добијемо гаранције, ставити пред НСРС. Никако прихватати увјеравања, обећања, никако одустати у потпуности, обезвриједити институт рефередума… Сјетимо се Брчког и увјеравања око тога, обећања… знамо како је испало. До сада ово функционише како треба. Уздржани нека се уздржавају и од коментара!

 2. С ким се ви цуро свађате у ово глуво доба? Обраћате се сваком поименице као да су овдје. Свашта!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *