Завахири већ именован за наслиједника Бин Ладена ?

Док у Америци сматрају да ће се Ал каида тешко опоравити после убиства Осаме бин ладена, у свету се увелико нагађа ко би могао бити његов наследник и најчешће се помиње Ајман ал Завахири, досадашња "десна рука” Бин Ладена. Египатски дневни листови чак пишу, како преноси радио „Дојче веле”, да је Ал Завахири већ именован […]

понедељак, мај 9, 2011 / 18:10

Док у Америци сматрају да ће се Ал каида тешко опоравити после убиства Осаме бин ладена, у свету се увелико нагађа ко би могао бити његов наследник и најчешће се помиње Ајман ал Завахири, досадашња "десна рука” Бин Ладена.

Египатски дневни листови чак пишу, како преноси радио „Дојче веле”, да је Ал Завахири већ именован за „прелазног наследника Бин Ладена”.

Упућенији у збивања у Ал каиде истичу да међу могућим наследницима у овом тренутку нема правог кандидата који би могао очекивати подршку какву је уживао Бин Ладен. Могуће је, додуше, да ће се појавити и неки нови, млађи кандидат, поготово што Ал каида јаке „ћелије”, поред Пакистана, има у Јемену, Ираку и Алжиру.

Египћанин Завахири (60) је и досад представљао „мозак мреже Ал Каиде” у позадини Бин Ладена, који је последњих година био одсечен од света. Како су открили Американци, у кући у којој је убијен он није имао ни телефон нити интернет, већ је функционисао преко курира.

Ал Завахири је прошлог месеца, у посљедњем оглашавању, позвао муслимане да се боре против НАТО-а и америчких снага у Либији.

Када су Американци убили Бин Ладена, у Вашингтону нису ништа саопштили о Ал Завахрију, мада се последњих година веровало да се и он крије негде у подручју између Авганистана и Пакистана.

Ал Завахири је напао председника Барака Обаму чим је изабран за председника и истакао да се он ништа не разликује од свог претходника Џорџа Буса. „Америка је добила ново обмањивачко лице… Обама је повезан са политиком својих претходника у лагању и илузијама које продаје”, рекао је тада Завахри, подсећају агенције.

Последњи заједнички наступ Завахирија са Бин Ладеном био је на ТВ Ал џазира 10. септембра 2003. године. На том снимку они су приказани како се шетају у једној планини, позивајући на џихад, а похвалили су „11. септембар” и отмичаре авиона који су срушили Светски трговински центар.Оставите одговор