САД укидају Кини и Индији повољни статус у трговини

Сједињене Америчке Државе, према упутствима предсједника Доналда Трампа, планирају да укину преференцијални трговинских статус одобрен Индији и Кини, објавио је уред америчког трговинског шефа.

среда, 6 марта, 2019 / 18:59

Вашингтон "намјерава укинути одредбу Индије и Турске као кориснике статуса држава у развоју према програму Генерализованог система преференција (ГСП) пошто више не испуњавају критеријуме добивања тог статуса”, наводи се у саопштењу Уреда америчког трговачког представника.

Индија није пружила осигурања да ће омогућити тражени приступ тржишту, док се Турска "довољно економски развила” па се тако више не може класификовати, настављају из Уреда.

Према програму ГСП-а, "одређени производи” могу ући у САД без пореза уколико државе испуњавају критеријуме међу којима је "осигуравање САД-у праведног и разумног приступа тржишту”.

Индија је, међутим, "увела бројне трговинске препреке које стварају озбиљне негативне ефекте на трговину Сједињених Држава”, пише у саопштењу.

За Турску овај амерички Уред сматра како је, након што је постала корисник ГСП-а 1975. године, показала "виши ниво економског развоја” што значи како може "дипломирати” из овог програма.

Удар на Њу Делхи

Промјене не могу ступити на снагу у наредних најмање 60 дана након њиховог саопштавања америчком Конгресу и државама на које се односе, а тај процес је започео у понедјељак тако што је Трамп послао писма челним особама оба дома Конгреса.

У једном од писама, амерички предсједник је навео како је промјена за Индију одучена након "интензивних контаката” Њу Делхија и Вашингтона.

"Наставићу са процјенама да ли Влада Индије пружа праведан и разуман приступ својим тржиштима, у складу са критеријем ГСП-а”, написао је амерички лидер.

У писму које се односи на Турску, Трамп је написао како се економија ове државе "развила и диверсификовала”, те истакао како је Турска већ "дипломирала у другим ГСП програмима развијених држава”.

Индија је највећи корисник програма са ГСП-ом, по њему она у САД извози 5,6 милијарди долара робне вриједности без опорезивања и окончање овог програма је најјача акција против Њу Делхија коју је Трамп подузео од преузимања уреда 2017. године.