19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Да надокнаде: Ове године два Нобела за књижевност, први пут у историји

Шведска академија ће ове године додијелити двије Нобелове награде за књижевност, пише Гардијан.

среда, 6 марта, 2019 / 09:35

Прошле године, награда није додијељена први пут од 1949. због сексуалног скандала који је потресао комисију за избор лауреата у области књижевности.

То је довело до измјене у смислу именовања пет независних спољних чланова, који ће помоћи у избору.

Процедура избора обавијена је велом тајне, али је познато да се обично разматра око 200 номинација, а у ужи избор улази пет аутора. Архиве о детаљима избора и образложењу жирија доступне су када прође 50 година од доношења одлуке.

Након скандала који је избио Нобелова фондација је критиковала Академију, али су после информација о проширењу жирија и његовим спољним сарадницима, упутили похвале на њихов рачун.

"Иако ће бити потребно много времена да се поврати повјерење, предуслови су за сада добри. С обзиром на спроведене и планиране реформе, Шведска академија има прилику не само да остави прошлост иза себе, већ и да постане функционалнија организација у будућности", стоји у саопштењу Фондације.

На јесен би, дакле, требало да сазнамо лауреате за Нобелову награду за 2018. али и 2019. годину.Оставите одговор