08:50 Градска управа БЛ позива на вакцинацију Синовцем08:39 Амбасада Руске Федерације: По Инцковом тумачењу, могао би узети калашњиков, побити све посланике НСРС и бити у праву16:32 Шарганова нула: Гдје то Додик/Шаровић иду на територију Ефбиха, да славе оснивање неке јединице ВРС?16:03 Украјина шаље мировне снаге у БиХ, јер им војска код куће не зна шта ће од смирености15:22 Љубиша Петровић отворио врата бијељинске градске управе седми пут15:17 Шаровић за добродошлицу: Представник је озбиљне земље, однос ка њему зависиће од његовог понашања15:13 Додик за добродошлицу: Шмит се лажно представља као Високи представник15:06 Хеликоптерски сервис Српске: Три летјелице гасе пожар у близини Вишеграда - два из Србије15:02 Вијести из свемира: Опадање притиска у модулу Звијезда, нема везе са прикључењем модула Наука на МСС09:15 Маске су пале - Корона у здравственим установама

Да надокнаде: Ове године два Нобела за књижевност, први пут у историји

Шведска академија ће ове године додијелити двије Нобелове награде за књижевност, пише Гардијан.

среда, 6 марта, 2019 / 09:35

Прошле године, награда није додијељена први пут од 1949. због сексуалног скандала који је потресао комисију за избор лауреата у области књижевности.

То је довело до измјене у смислу именовања пет независних спољних чланова, који ће помоћи у избору.

Процедура избора обавијена је велом тајне, али је познато да се обично разматра око 200 номинација, а у ужи избор улази пет аутора. Архиве о детаљима избора и образложењу жирија доступне су када прође 50 година од доношења одлуке.

Након скандала који је избио Нобелова фондација је критиковала Академију, али су после информација о проширењу жирија и његовим спољним сарадницима, упутили похвале на њихов рачун.

"Иако ће бити потребно много времена да се поврати повјерење, предуслови су за сада добри. С обзиром на спроведене и планиране реформе, Шведска академија има прилику не само да остави прошлост иза себе, већ и да постане функционалнија организација у будућности", стоји у саопштењу Фондације.

На јесен би, дакле, требало да сазнамо лауреате за Нобелову награду за 2018. али и 2019. годину.