17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина14:51 Мира Пекић о економији у Дејтонки: Расту само задужења - дуг досегао 12 милијарди

Шведски интелектуалци додјељују алтернативног нобела за књижевност

Група шведских радника у култури окупљена под називом "Нова академија” најављује додјелу алтернативне Нобелове награде за књижевност.

петак, 6 јула, 2018 / 20:00

Након што је Шведска академија у мају објавила да због скандала у вези са откривеним сексуалним узнемиравањем ове године неће додијелити Нобелову награду за књижевност, дио шведских радника у култури одлучио је из протеста да сам награди писце и пјеснике.

Жан-Клода Арна, мужа једне од чланица Шведске академије пјесникиње Катарине Фростенсон, више жена оптужило је за сексуално и физичко злостављање, што је покренуло талас оставки у Академијином одбору.

Због тога је Академија објавила да ће добитника награде за књижевност за ову годину објавити тек 2019.

У знак протеста, стотињак шведских писаца, глумаца и новинара покренуло је "Нову академију”, те најавило властиту, алтернативну додјелу награде, наводе портали који се баве културом.

– Основали смо `Нову академију` како бисмо људе подсјетили да књижевност и култура требају да промовишу демократију, транспарентност, саосјећање и поштовање, без пристрасности или сексизма – навели су у оснивачи.

"Нова академија” сматра да је важно да се најзначајнија свјетска награда за књижевност додијели у овој години, навели су њени чланови и позвали све шведске издаваче да номинују ауторе.

Кандидати могу бити из било које земље са бар двије написане књиге, од којих је једна објављена у посљедњих десет година. Они су у потрази за писцем који је "испричао причу о човјечанству”, за разлику од Нобелове награде, која се, према тестаменту оснивача Алфреда Нобела, додјељује аутору који је написао "изврсно дјело са идеалистичким стремљењима”.

"Нова академија” ће након примљених номинација обавити јавно гласање, након чега ће четири аутора ићи пред жири.Оставите одговор