Шведски интелектуалци додјељују алтернативног нобела за књижевност

Група шведских радника у култури окупљена под називом "Нова академија” најављује додјелу алтернативне Нобелове награде за књижевност.

петак, 6 јула, 2018 / 20:00

Након што је Шведска академија у мају објавила да због скандала у вези са откривеним сексуалним узнемиравањем ове године неће додијелити Нобелову награду за књижевност, дио шведских радника у култури одлучио је из протеста да сам награди писце и пјеснике.

Жан-Клода Арна, мужа једне од чланица Шведске академије пјесникиње Катарине Фростенсон, више жена оптужило је за сексуално и физичко злостављање, што је покренуло талас оставки у Академијином одбору.

Због тога је Академија објавила да ће добитника награде за књижевност за ову годину објавити тек 2019.

У знак протеста, стотињак шведских писаца, глумаца и новинара покренуло је "Нову академију”, те најавило властиту, алтернативну додјелу награде, наводе портали који се баве културом.

– Основали смо `Нову академију` како бисмо људе подсјетили да књижевност и култура требају да промовишу демократију, транспарентност, саосјећање и поштовање, без пристрасности или сексизма – навели су у оснивачи.

"Нова академија” сматра да је важно да се најзначајнија свјетска награда за књижевност додијели у овој години, навели су њени чланови и позвали све шведске издаваче да номинују ауторе.

Кандидати могу бити из било које земље са бар двије написане књиге, од којих је једна објављена у посљедњих десет година. Они су у потрази за писцем који је "испричао причу о човјечанству”, за разлику од Нобелове награде, која се, према тестаменту оснивача Алфреда Нобела, додјељује аутору који је написао "изврсно дјело са идеалистичким стремљењима”.

"Нова академија” ће након примљених номинација обавити јавно гласање, након чега ће четири аутора ићи пред жири.