Русија уложила вето на санкције Ирану због Јемена

Русија је уложила вето на резолуцију Савјета безбједности УН у којој се наводи да је Иран прекршио ембарго на оружје уведен против Јемена. За то исто вријеме, Саудијска Арабија врши класичну агресију на ту исту земљу.

уторак, 27 фебруара, 2018 / 09:44

Иран је ембарго прекршио тако што није спријечио да се ракете и дронови испоруче шиитским побуњеницима у Јемену.

Ноћас је за резолуцију коју је предложила Велика Британија гласало 11 земаља, Русија и Боливија су биле против, а Кина и Казахстан су се уздржали од гласања. Основ за предлог Велике Британије је јануарски извјештај панела стручњака УН који прате спровођење санкција.

Панел је испитао остатке пројектила које су јеменски побуњеници Хути прошле године испалили у Саудијску Арабију и установио да је то била иранска ракета "киам-1".

Панел је закључио да Иран не поштује резолуцију УН из 2015. о забрани испоруке оружја зараћеним странама у Јемену и да "није предузео потребне мјере" да спријечи испоруку ракета и дронова.Замјеник британског амбасадора при УН Џонатан Ален је позвао чланице Савјета безбједности да "не презају од тога да прозову оне чије акције подрив

ају међународни мир и безбједност". "Савјет мора да буде чврсто против непоштовања (санкција) и да пошаље јасну поруку да се то неће толерисати", рекао је британски дипломата.

Да би добио подршку Русије из предлога резолуције била је изостављена осуда Ирана, а затим, на крају преговарања о тексту, и упзорење да ће бити "додатних мјера" против оних који крше ембарго на оружје.Међутим руски амбасадор при УН Васили Небензиа није био задовољан текстом.

Он је оптужио Велику Британију да тиме што ставља резолуцију на гласање кад зна да ће бити уложен вето, "сеје неслогу у вријеме када је Савјету безбједности преко потребно да буде јединствен".Небензиа је оцијенио да су "селективне и спорни закључци" панела стручњака УН "непровјерени" и упозорио да би резолуција имала опасне, дестабилизујуће посљедице у Јемену и региону.

Руски званичник је упозорио на опасност "играња геополитичким мапама" и заоштравања односа на Блиском истоку између сунита и шиита. Делегација Ирана у УН је јуче поново категорички негир

ала да пребацује оружје у Јемен. Америчка амбасадорка за економске и социјална питања Кели Кури рекла је да немогућност Савјета безбједности да усвоју британску резолуцију представља "назадовање у колективним напорима да се промовише мир у Јемену".

Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли која је била на путу за Централну Америку, рекла је у саопштењу да "ако ће Русија користити вето да блокира акцију против опасног и дестабилизирајућег понашања Ирана, САД и њихови партнери ће морати да предузму акције против Ирана које Русија не може да блокира".Оставите одговор