Напоредне вијести о пољопривреди у Српској и Ефбиху

Док је Агенција за аграрна плаћања исплатила пољопривредницима подстицаје који су мање него дупло већи од пара за кола Службе предсједника Српске, ефбиховски се министар узда у ИФАД и руралну конкурентност.

уторак, 27 фебруара, 2018 / 09:56

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске данас је исплатила 3.010.820 КМ за подстицаје за пољопривредну производњу из 2017. године.

Исплаћене су премије за тов јунади, за тов бројлера, те премије за приплодне јунице за 2017. годину, као и премије за заштиту здравља биљака и хељду и ароматично биље.

О наредној уплати јавност ће бити благовремено обавијештена.

Ефбиховци се уздају у ИФАД

У Бихаћу, у организацији Федералног министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства одржана је презентација Програма развоја руралне конкурентности – ИФАД 7. Циљ пројекта је јачање малих пољопривредних произвођача, а посебна пажња ће бити посвећена женама и младима који желе остати на селу и који у пољопривреди виде шансу за запослење.

"Проблем одласка младих са села јесте велики изазов с којим се суочавамо, а овај и слични пројекти имају задатак да зауставе негативни тренд. Мислим да је село наш велики потенцијал који, нажалост, остаје неискоритштен. Постоје велике могућности запошљавања у пољопривреди и то, према процјенама урађеним за потребе овог конкретно пројекта, у овом сектору можемо отворити у наредном периоду преко три хиљаде нових радних мјеста", рекао је током презентације федерални министар Шемсудин Дедић.

Како је наглашено, кроз пројекат настојат ће се побољшати услове живота малих произвођача, појачати њихову организацију и способности да пронађу своје мјесто на тржишту, те, у коначници, омогућити им проширење пословања. Важно је и да ИФАД 7 пружа могућности да се отклоне неки структурни проблеми с којима се суочава производња, на примјер, јагодичастог воћа, корнишона и пластеничка производња а то је организација откупа, прераде и пласмана производа.

Министар Дедић посебно је истакнуо улогу сарадње и партнерства са нижим нивоима власти. "Јако је битно да се у реализацију овог пројекта укључе локалне заједнице. Ја сам још прошле године сигнализирао да се само седам од 27 опћина обухваћених пројектом ИФАД 6 пријавило за бесповратна средства. Морамо дакле радити на томе да анимирамо локалне власти јер управо оне, као најближе грађанима, најбоље знају какве су потребе пољопривредника на терену", казао је.

Програм развоја руралне конкурентности бит ће у наредном периоду презентован у свим кантонима а његова укупна вриједност износи скоро 20 милиона еура.