Рама тврди да је случај око Сребренице подметање и подла игра, чим прије ће показати приврженост

Парламент Албаније ће 11. јула ове године одржати посебну сједницу поводом обиљежавања годишњице "геноцида у Сребреници из 1995. године".

субота, 14 маја, 2022 / 11:56

Ову информацију коју преноси агенција Анадолија, на Твитеру је потврдио предсједавајући заступничке групе владајуће странке Социјалистичке партије Албаније Таулант Бала.

"Парламент Албаније ће 11. јула 2022. одржати посебну сједницу поводом обиљежавања "геноцида у Сребреници 1995. године". Стојимо уз породице оних који су изгубили своје најмилије и уз оне који траже правду у њихово име”, написао је Бала.

Бала је подсјетио да су Уједињени народи "масакр у Сребреници описали као ‘најгори злочин на европском тлу од Другог свјетског рата’”.

"Убиства у Сребреници су и Међународни суд правде и Међународни кривични суд за бившу Југославију класифицирали као геноцид”, подсјетио је Бала.

Премијер Албаније Еди Рама претходно је негирао да је албански парламент гласао против усвајања резолуције о признавању "геноцида у Сребеници", јавља агенција Анадолија.

Рама се на Твитеру осврнуо на данашњу сједницу албанског парламента на којој је захваљујући гласовима заступника његове Социјалистичке партије, то законодавно тијело одбило захтјев појединих опозиционих заступника о одржавању сједнице на којој би се разматрала резолуција о признању и осуди "геноцида у Сребреници".

Рама је написао да није било ријеч о резолуцији, већ о "подлој игри” бившег премијера Албаније Салија Берише и његових сљедбеника.

"Они који се највише буне због наводног неусвајања резолуције о Сребреници у албанском парламенту, прво треба да се запитају зашто баш данас ова резолуција, из којег разлога? Потом се требају упознати са текстом који је у питању и на крају требају знати да ово није резолуција већ подла игра”, рекао је Рама.

Рама је, мислећи на бившег албанског премијера Салија Берисху, казао да је то "подла игра оног којег су Сједињене Америчке Државе прогласиле корумпираним и поткопачем демократије, у свијету познатог као рушиоца ембарга на Слободана Милошевића”.

"Жао ми је оних који нису имали представу о овој подлој игри, осјећају се погрешно повријеђеним и жао ми је оних који су кренули ка гласинама проклетника”, написао је Рама на Тwиттеру, додајући како Сребреница не може бити "карта која ће оцрнити Албанију”.

Рама се потом осврнуо на медијске наводе да је парламент оборио резолуцију о Сребреници, подвукавши да законодавно тијело Албаније "данас није поништио ниједну резолуцију о Сребреници, већ је једноставно одбило да у скупштинску процедуру стави документ”.

лбански парламент одбио је у четвртак захтјев појединих опозиционих заступника о одржавању сједнице на којој би се разматрала резолуција о признању и осуди геноцида у Сребреници.

Приједлог да се на дневни ред уврсти тачка о доношењу резолуције, који је упутила група посланика Демократске партије одбијен је гласовима заступника из редова владајуће Социјалистичке партије.

Приједлог о разматрању резолуције о признању и осуди геноцида у Сребреници парламентарној комисији прије неколико дана упутили су чланови Демократске партије, највеће опозиционе странке у Албанији.

Одбијање захтјева о разматрању резолуције изазвало је реакције и противљење заступника Демократске партије Албаније.

Бивши премијер Албаније Сали Бериšа рекао је да је "иницијатива заступника Демократске партије за осуду "геноцида у БиХ" има за циљ одавање почасти осам хиљада жртава Сребренице”.

У међувремену, предсједавајући заступничке групе владајуће странке Социјалистичке партије Албаније Таулант Бала рекао је да је Албанија осудила, осуђује и заувијек ће осуђивати "геноцид у Сребреници".

Бала је додао да је Албанија "подржала и поздравила све пресуде Хашког трибунала свима који су наручили и организовали ову трагедију”.

Расправа о одржавању сједнице о "геноциду у Сребреници" долази у тренутку када Албанија тежи активнијој улози у регији.