У Сребреници јула 1995. године, нико није убио 8.000 људи!

Антисрпски Хашки трибунал је 2008. године имао 3.568 патолошких налаза, да би анализом истих утврђено да је број ексхумираних тијела максимално 1.923. Откуд и зашто се онда, већ деценијама, лаже да је у јулу 1995. убијено преко 8.372 особе?

уторак, 11 јула, 2023 / 13:32

Медицинар и члан тима одбране Беара Љубише пред Трибуналом у Хагу, др Љубиша Симић, заснивао је свој рад "на цјелокупном фонду обдукционих извјештаја које је ова институција имала 2008. године”, а који су се тицали догађаја у Сребреници 1995. године. Његова основна теза је да се "ту ради о 3.568 извјештаја, а не 3.568 тијела”.

Ову тезу поткрепљује чињеницом да је значајан проценат извјештаја, њих 1.583, садржавао само по неколико костију; што по Симићевој логици, у поређењу са тим да људско тијело има више од 200 костију, "није могло послужити као поуздана основа за извођење било каквих закључака”.

У свом даљем истраживању, др Љубиша Симић је настојао да утврди тачан број тијела која су ексхумирана из 13 масовних гробница. Приликом пребројавања, одустао је од могућности да се то чини нумерисањем ископаних лобања, јер су у великом броју случајева лобање биле распарчане на много костију које их чине. Умјесто тога, приступило се пребројавању бутних костију. Тако је утврђено да је ексхумирано укупно 1.919 десних, односно 1.923 лијевих бутних кости.

Надаље, Симић је указао на подударност тј. изједначеност броја ових костију у свакој од 13 масовних гробница понаособ, што би додатно поткријепило тврдњу да број убијених не прелази 2.000.

То није ни близу броја 3.568, који је кроз број случајева презентовало тужилаштво у Хагу, а више него далеко од бројке од преко 8.000, која се непрестано понавља у медијима.

Емотивна патологија

Од неког ко је емотивно и лично укључен у ову трагедију, можемо очекивати нерационалну и гњевну реакцију на критички, полемички и надасве хладно патолошки тон овог истраживања. То свакако не можемо очекивати од људи који се овим проблемом баве на стручан начин, а још мање од оних који би могуће полемике преносили у медијима.

Сасвим би било логично да неко детаљно прочита анализу др Симић Љубише, те проблематизује изворе или методологију коју је користио; али због онога што је изрекао синоћ у Банском двору, тешко да га се може називати фашистом. Такав приступ стварности би прије могао ићи на адресу Е. Хуремовића и Дневног аваза.

Разумљиво би било чак да се употријеби полемички тон, који проблематизује потребу стриктног обдукцијског приступа, који није био у стању утврдити узрок смрти код 411 тијела, или каже да је у случају 655 тијела са узроком смрти од метка, немогуће са научног становишта рећи да ли су стријељани или су страдали у борби. Уколико се сумња да егзактни методи судске медицине довољно прецизно и истинито осликавају предметни догађај, схватљиво би било питање због чега су онда страдали вожени чак до Козлука и сахрањивани у неозначену гробницу, уколико је све било према Женевској конвенцији?

То је далеко присебније и дјелотворније, од етикетирања људи који покушавају нешто доказати научним приступом. А он је такав да чак и "неофашистичан” др Симић утврђује како постоји "442 тијела на којима су пронађени повези преко очију или везе на рукама, што указује на то да су те особе биле стријељане”.

Треба дакле аргументовано нападати НАУЧНИ ПРИСТУП, а не личност људи који га износе као научни.

(Ово је извадак из дужег текста: Федерална тријумфална капија, за сребреничке српске Двери. Овај дио је издвојен, јер се и данас конкретни, егзактни подаци, замјењују емотивним естрадним лажима, око којих је створен ореол недодирљивости. Свако ко за науком потеже, одмах се етикетира титулом фашисте и негатора "геноцида". Заправо, игроказ у Поточарима је постао један велики бизнис, чији циљеви су нескривено политички и то са антисрпском агендом. Вријеме је да то неко од руководећих политичара јасно изговори.)

Прва објава: 13.08.2018.29 КОМЕНТАРА

 1. Овај промовисани број жртава сребреничког масакра је у зарад опијености сребреничком митоманијом у бошњачком корпусу.
  Број страдалих који се помиње (8.372) је произвољно подметнут и неодржив, о чему и текст говори.

  Чак и МКСЈ у пресудама генералу Толимиру барата са кудикамо мањим бројем страдалих (4.970 укупно страдалих Бошњака, значи укупно, и у борбама) као и у пресуди др Караџићу (гдје се барата са 5.150 укупно страдалих).

  За ову ситуацију смо и сами криви. Наиме на основу одлуке владе Српске формирана комисија о догађајима у и око Сребренице 10-19.1995. је у првобитном извјештају септембра 2003. дала процјену да је убијено 2.000 Бошњака (200 цивила и 1.800 бораца), значи у оквиру истраживања о којима говори текст.
  Међутим након тога слиједи једна хајка, хистерични напади из федералног Сарајева и неких амбасада, ултиматуми, и дјелимично измјењена комисија у новом извјештају говори о 7.108 именом несталих Бошњака. Иако се комисија оградила да су у питању нестали, временом је то увијек тумачено убијено.
  Како то и бива, бошњачка страна је то протумачила „па кад су Срби признали (нису Срби, него ова комисија која је радила у ненормалним условима сталног притиска) признали 7.108 страдалих, ајмо мало додати“ и тако имамо овај број који већ упорно годинама понављају и бошњачки лидери и медији, а и неке продане душе у рпду српском. И који је произвољно подметнут и неодржив.

  Ту иде и питање. Зашто се инзистира да тај број страдалих Бошњака буде преко те неке бројке од 7.000?
  Једино смишљено образложење је дао покојни глумац Небојша Глоговац који је изјавио да су овдје перфидно навлачили цифре да би злочин назвали геноцидом.

  Како то и бива, и Небојша и било ко ко се дрзнуо мислити својом главом наилази на салве оптужби и увреда. Није лако мислити својом главом.

  1. Nema potrebe da uvlačiš pokojnog Glogovca u ovakve stvari pogotovo što postoje mnogi živi koji slično razmišljaju na koje si se mogao pozvati.

  2. То ти неки морални чистунац?

   Не увлачим ја одличног српског глумца и оствареног човјека, Небојшу, који је на жалост изгубио битку са опаком болешћу, него су му многи, међу којима и неки српски аутошовинсти, замјерили због те изјаве. Значи они су га увукли у ову причу, не ја.

   Ја не знам ко како размишља док не каже шта мисли, но молио бих да ми кажеш име некога, једнога, који је дао слично или исто образложење на ово питање. Значи једнога, да се ето други пута не позивам на покојног Глоговца.

  3. Nije mi bila namjera da se postavim tako kako si ti vidio, nego sam siguran da postoje osobe iz svijeta prava, recimo Šešelj koje su na pravcu te teze da nije bilo više od 2000 strijeljanih. Uostalom, Glogovac je bio glumac a ne ekspert za genocid ma koliko se ja slagao s njim kada je teza o genocidu u Srebrenici u pitanju.
   Ne shvataj ovo lično.

  1. Имате малих проблема са бројевима. Око 250.000 Срба је протјерано само у „Олуји“. Када се томе додају прогнани из градова као нпр. ја и многи моји рођаци , пријатељи , радне колеге и познаници? Па када се додају прогнани са Папука и свих оних мјеста која нису ушла у састав САО Западна Славонија и прогнани у „Бљеску“? Морају се додати и сви они који су напустили „Источну Славонију“ како крајем осамдесетих па све до „мирне реинтеграције“ (а и након исте) и када се све сабере број се умногоме разликује од онога који сте навели. Са КосМетом је слична ситуација. Што се тиче БиХ ту има обавјештенијих од мене и у те бројеве не желим улазити али , што се тиче нас из „лијепе њине“ , умањивање се сматра увредом за све оне који нису поменути. Вјерујем да Вам је намјера била добра али знате како се каже : „Пут до пакла поплочан је добрим намјерама“.

  2. Ako uporedis popise iz 1991 i 2011 takozvane Hrvatske i BIH vidi se da fali vise od 1 miliona Srba zapadno od Drine.Srbi su opstali samo tamo gde je Republika Srpska.
   Vise od 1 miliona Srba je 1991-95 protjerano

  3. По попису из 1991 је било 550 000 Срба и 110000 Југословена.Сад 150 000.Из Хр их је протјерано много више.Што се тиче Сребренице,све се темељи на лажној изјави дражена ердемовића(намјерно малим словом).Како неко ко каже да је стрељао 500 људи може добити 3 године затвора и доживотну заштиту Америке?

  4. Serbinum,
   То , што наводите , су бројеви који су наведени у „званичном“ попису (само сте их заокружили). „Званични попис је малчице фризиран тј. фалсификован јер постоје сазнања да је Срба (који су се тако изјаснили) било цца. 750.000. Томе треба додати број „југоса“ , „неопредјељених“ и још једну занимљиву категорију а то су они за које је наведено : „непознати“ (којих је , узгред , било цца. 100 „тисућа“). На груби фалсификат указују бројеви у Загребу и још неким већим градовима (посебно онима који су били наслоњени на територије РСК.

 2. Борци погинули у покушају пробоја не могу бити третирани никако другачије, него као војници страдали у ратним дејствима. С друге стране ко год је стрељао људе чије су руке биле везане, озбиљно је укаљао част српског војника.

  1. Велеуман закључак.

   Колико си размишљао док си до њега дошао.

   Браво Тале…

  2. “С друге стране ко год је стрељао људе чије су руке биле везане, озбиљно је укаљао част српског војника.“

   А шта ћемо са онима који нису, а могли су, спријечили стријељање?
   Шта ћемо са онима који су пропустили да ухапсе и казне злочинце?
   Шта ћемо са онима који су злочинцима помагали да побјегну од правде?
   Шта ћемо са онима који су те злочинце проглашавали српским херојима?

   Тале, имаш ли који одговор на ова моја питања…?

  3. @Симо П. Ороз 13. августа 2018. у 21:02
   Simo Horozovicu, fukaro nedojebana! Ti imas pravo da nekoga osudjujes i bacas krivicu na Srbe:

   https://www.intermagazin.rs/holandski-pukovnik-koji-je-uzdrmao-hag-i-ceo-zapadni-sistem-o-srbima-kruze-mnoge-lazi-srbi-nisu-pocinili-genocid-vec-su-briljantno-oslobodili-srebrenicu/

   HOLANDSKI PUKOVNIK KOJI JE UZDRMAO HAG I CEO ZAPADNI SISTEM: O Srbima kruže mnoge laži! Srbi nisu počinili genocid, već su briljantno oslobodili Srebrenicu!

   18 avgusta 2018
   ASSEN-DUTCHBAT-KARREMANS

   U hronologiji novinskih tekstova o događajima u Srebrenici pada u oči da su vojnu operaciju Vojske RS protiv bošnjačkih snaga, kao genocid okarakterisali holandski političari i njihovi mediji. Prvi koji je izašao sa ovakvom tvrdnjom bio je tadašnji holandski ministar za pomoć i razvoj Jan Pronk, a za njim ministar odbrane Joris Vorhuve i to odmah pošto je srebrenička operacija Vojske RS završena.

   Holandski vojnici u Bosni koji su sve gledali svojim očima odmah su se suprotstavili medijskoj histeriji o etničkom čišćenju i genocidu nad Bošnjacima iz Srebrenice, koja je krenula kao lavina. Njima su se docnije priključili i ostalih 1.200 pripadnika Holandskog pešadijskog bataljona, koji su u tri rotacije služili u enklavi Srebrenica od 1993. do 1995.

   Sam „nesporazum“ holandske vlade sa svojim vojnicima zvanično je počeo kada je odlazeći sa službe u Bosni, pukovnik Tomas Karemans zapovednik bataljona, u Zagrebu na prigodnoj konferenciji za štampu 25. 7. 1995. pohvalio pripadnike Vojske Republike Srpske za veoma dobro isplaniranu i izvedenu akciju oslobađanja Srebrenice. Pukovnik Karemans je naglasio da je ta akcija bila usmerena isključivo protiv muslimanskih jedinica, a nikako protiv pripadnika 13. pešadijskog bataljona iz Holandije, koji je bio stacioniran u Srebrenici. Srbi su vešto nadmudrili muslimanske vojnike, zaključio je Karemans.

   Na pitanje zagrebačkih novinara da objasni svoje gledište o navodnom etničkom čišćenju u Srebrenici, pukovnik Karemans je odgovorio da su muslimani popalili 200 srpskih sela oko Srebrenice i pobili stanovništvo koje je u njima živelo.

   Ova njegova izajava „šokantno“ je delovala na strane novinare koji su spremni došli da napadnu Karemansa.

   TAKO je počeo „medijski topli zec „za holandske vojnike. Ubrzo je smenjen i Karemansov pretpostavljeni holandski general Kuzi. On je izjavio „da nakon pada Srebrenice srpsko-bosanske trupe nisu počinile genocid nad muslimanima („Di velt“ 12. 7. 1996).

   Nemački list „Di velt“ je 25. 7. 1995. izvestio da su se reporteri novina raspitivali kod holandskih vojnika, koji su se vratili iz Srebrenice, i uvek dobijali isti odgovor:

   – U Srebrenici se nije zbio genocid!

   Doslovno je tada napisano:

   – Ni podoficir Prank Strojk ni drugi vojnici UN stacionirani u Srebrenici neće javno da potvrde ono što su tvrdili, prvo ministar za pomoć i razvoj Jan Pronk, a potom i ministar odbrane Joris Vorhuve da se u Srebrenici zbio genocid.

   Vojnik iz redova holandskih plavih šlemova Arnold Blom je pred državnom komisijom Holandije bio izričit:

   – Kada smo patrolirali u enklavi, muslimani su provocirali srpsku vatru. Oni su pucali preko nas i time hteli da postignu da Srbi pogode nekog od nas kako bi spoljni svet opet na njih svalio krivicu! Ovu izjavu preneo i dnevnik „NRC Handelsbiad“.

   (Večernje novosti, priredio Intermagazin)

  4. A sta cemo sa dezerterima koji su izjavljivali „da su ponosni sto nisu ucestvovali u ratu“, ali jesu bili ratni liferanti akcizne i deficitarne robe? Sta cemo sa ratnim i poratnim svercerima brasna, soli, cigareta? Da li ti Simo P. Horoz poznajes takve i da li neke od takvih uporno branis i nazivas „cuvarima institucija“? Da li i ova pitanja treba „preformulisati“ da bi ih ti „velikoumno“ shvatio? Bas ti je ovaj „zmaj ognjeni vuk“ dobro pricepio tvoj olinjali lisicji smrdljivi rep !

  5. Што је телалук навалио на мене!?

   Пола гарде Тришић пребацио на Фронтал.

   Имам обичај да на увреде одговорим увредом, али сад нећу намјерно кад видим како их моја нормална питања и констатације дижу на задње ноге.

 3. Brojevi sve govore kojih je bio ramjera genocid i zlocin nad Srbima zapadno od Drine.
  Na teritoriji avnojevske bih i takozvane hrvatske je 1991 zivjelo BIH 1.366.104 Hrvatska oko 581 000 sto je oko 2 miliona Srba,ako se ovde dodaju jugosloveni,neopredeljeni,nepoznati koji su u naj
  vecem broju bili Srbi,ukupan broj srba na teritorijama zapadno od Drine je 1991 bio oko 2.2 miliona

  Danas u BIH ima oko 900-950 hiljada Srba i 170 hiljada u takozvanoj Hrvatskoj
  Znaci vise od 1 milion Srba je protjerano i unisteno
  Na teritoriju danasnje federacije BIH je 1991 zivjelo 475 366 Srba a po posljednjem popisu ih ima te 56 550
  Ono sto je zapoceo Pavelic tokom NDH Alija i Tudjman su zavrsili uz pomoc zapadnih sila

 4. По попису из 1991 је било 550 000 Срба и 110000 Југословена.Сад 150 000.Из Хр их је протјерано много више.Што се тиче Сребренице,све се темељи на лажној изјави дражена ердемовића(намјерно малим словом).Како неко ко каже да је стрељао 500 људи може добити 3 године затвора и доживотну заштиту Америке?

 5. Шиме, са свима њима треба урадити исто оно што и са онима који су сличне злочине урадили мад Србима. Или можда мислиш да би пред судовима припадници различитих народа требали имати различит третман?

  1. Тале,

   мораш преформулисати питање.
   Ово ти је конфузно и нејасно.

 6. По званичним муслиманским подацима,нико од Њиха није умро природном смрћу,ни погинуо од 1992-1995 јула мјесеца.У тешким условима.Општина је имала око 36000 становника,од тога око 8500 Срба.Слило се нешто и с околних општина.Злочин се јесте десио,али геноцид не.Будале као Геза,Кос,Ердемовић и Шкорпиони су га учиниле.Али војнике из пробоја према Тузли,третирати као цивиле и заробљенике је недопустиво.Умрле природном смрћу,….Највећи број их је страдао од Прага,у сачекушама и засједама.Један познати блогер је тријумфално ушао на Праги,па сад ухваћен шакама за јаја,сере по РС,за нечији интерес.

 7. Што се тиче Сребренице, права истина-позадина и праве размјере овог гнусног ратног злочина неће никад ЗВАНИЧНО бити објелодањена, незванично се зна истина и данас.

  Велики СВАКО ПАР ДЕЦЕНИЈА ЗАКУВАЈУ НЕГДЈЕ У СВИЈЕТУ, нагрде народе и земље, своје интересе задовоље, па се договоре, онда настане детант, тада се по договору не „смије“ откривати шта су једни, шта други, шта трећи радили да би остварили своје интересе у туђим земљама.

  Тако ће вјероватно бити и са правом истином у Сребреници и грађанским ратом у БиХ, значи, никад се неће дозволити да се ЗВАНИЧНО ПОТВРДИ- открије права истина, као што никад ЗВАНИЧНО није потврђена- откривена права истина о разлогу првог и другог свјетског рата, или што неће никад ЗВАНИЧНО бити откривена права истина о ратовима у Вијетнаму, Кореји, Афганистану, Југославији, Ираку, Сирији, Либији………………………..

  Сви знају да сам частан човјек, да сам трајно опредјељен за добре односе муслиманског и српског народа, да радим на искреном помирењу.

  Што се тиче Сребренице, као српски официр стидим се и извињавам због ратног злочина који су извршили припадници мог народа и други екстремисти, али мене као правника нико не може убиједити да је било геноцида у Сребреници те 1995 године.

  Како је могло бити када се зна дефиниција геноцида у међународном праву, односно, како је могло бити пресуда за геноцид када су од стране ВРС заштићена сва мушка и женска дјеца, све пунољентне жене и сви стари?

  То говоре 100% тачне чињенице, постоје видео записи, те припадници УНПРОФОРА као свједоци?

  Чињеница јесте да се тамо догодио тежак ратни злочин стријељањем ратних заробљеника(све мушки), те да су за то појединци осуђену у Хагу.

  Сва остала прича о Сребреници ће бити, до душе незванично откривена када велики поново успоставе детант.

  Што се тиче претученог Васиљевића, морам да кажем, оставио је на мене снажан утисак, одмјерен, паметан, има муда, све у свему, веома јака личност.

 8. Господо,
  нико од 3500 страдалих Срба у/око Сребренице, у периоду 92-95, није могао убити настрадале муслимане јула 1995.

  Обратно, и те како могуће.

  Веееелика разлика!

  Игнорисати и дан данас српске жртве настрадале 92-95 је силовање здравог разума. Толико о мулти култи плану и програмо.

  Свако себи, линија је дефинисана!

  Хвала на пажњи.

 9. Veliš, 3.500 ubijenih Srba u okolici Srebrenice?

  Izvolite link na publikaciju „Popis žrtava odbrambeno-otadžbinskog rata“ kojeg je u januaru predstavio Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih institucija.

  https://www.rcirz.org/wp-content/uploads/2020/01/popis-zrtava.pdf?script=lat

  Nećemo ulaziti u to što u žrtve ubrajaju i stradale u Hrvatskoj. Na strani 19, grafikon 13, možete vidjeti da je u svim opštinama Podrinja, od Bijeljine do Foče, u toku cijelog rata, stradalo 738 srpskih civila. Riječ je o 14 opština.

  To su službeni podaci institucije Republike Srpske. Drugi je par rukava što ni sam direktor te institucije nije zadovoljan tim brojkama, kanda su mu nekako premale.

Оставите одговор