Радовић: Влада РС нека макар 10 одсто од прикупљеног пореза на добит врати локалним заједницама

Дио пореза на добит Влада РС треба да врати у буџете општина јер су управо локалне самоуправе заслужне за привлачење бројних инвеситиција стварањем позитивног пословног амбијента – истакао је данас Милан Радовић, замјеник предсједника СДС током дискусије о Нацрту закона о стратешком планирању и управљању развојем у Републици Српској.

четвртак, 29 априла, 2021 / 10:04

Радовић је казао да је на основу пореза на добит у прошлој години Влада РС прикупила неких 180 милиона КМ и кад би се од тог износа локаним заједницама вратило 10% или 18 милиона, то би за њих била значајна средства која би могли да искористе за развој.

"Једним централистичким приступом када су у питању инвестиције, Влада РС покушава да потпуно контролише локалне самоуправе што свакако није добро" – казао је Радовић.

Замјеник предсједника СДС је нагласио да је у последњих 10 година Влада РС предлагала много стратегија развоја али да су учинци тих стратегија били веома мали.

"Важан носилац развоја свакако треба да буду и јавна предузећа јер је њихово успјешно пословање на територији неке општине важно за ту локалну самоуправу. Конкретно Бук Бијела и Горњи Хоризонти, пројекти у чији развој треба да буде уложено око 300 милиона КМ инвестиција. Нажалост, Влада РС је својим последњим задужењем дугорочно прилично закочила могућност инвестиција и тиме успорила развој Републике Српске" – казао је Радовић.