Милан Петковић: Геноцидаши

Недавно је Бакир Изетбеговић назвао Србе геноцидашима, те на тај начин најпримитивније, али и најохолије, покушао стигматизовати цијели један народ. И то не било који народ, него Србе, са којима његов народ живи у државној заједници, гдје смо комшије, пријатељи, родбина. Ако знамо да је много "мијешаних бракова” онда смо често и браћа и сестре, и то је чињеница, хтјели ми то признати или не.

четвртак, 29 априла, 2021 / 09:40

Али све се враћа. Тако је амерички предсједник Џо Бајден злочин Турака над Јерменима званично назвао геноцидом. Да ли то значи да су сви Турци "геноцидаши”? Ако знамо колико је Бакир везан за Турке и Турску, да ли је он директан потомак "геноцидаша”? Или можда није потомак Турака, него су његови дједови постали само сљедбеници турских обичаја и исламске вјере? Да ли је Бакир геноцидаш, питам се!? 

Некако истовремено, предсједник Хрватске Зоран Милановић изјави да је у Јасеновцу од стране Независне државе Хрватске и усташа извршен геноцид. Геноцид су извршиле усташе, усташе су Хрвати, а Милановић је Хрват. То је он изјавио и констатовао да га се та ствар лично тиче. Геноцид је вршен над Србима, Јеврејима и Ромима. 

Народ над којим је вршен 500 година дуг терор и најгнуснији злочин ли од стране Турака Османлија, народ који је преживио геноцид од стране усташа у Јасеновцу и гдје је убијан на најсвирепији начин, може само бити жртва. То је херојски и страдалнички народ који је дао хиљаде, односно стотине хиљада својих синова који су гинули у Првом и Другом свјетском рату и који је увијек био на страни праведника и побједника.

Е тај страдалнички српски народ сада неко жели означити џелатом. Јер у садашњој сурогат држави, заједници ентитета и народа, сва три народа морају бити конститутивна. Макар и у злочину. У платама, примањима, правима, образовању, здравственој заштити не морамо и нисмо конститутивни. Ни у заједници, а ни у Европи. Јер то није битно. Најбитније је сада да знамо ко је геноцидаш, а ко не. 

Када је утврђено да је Бакир Изетбеговић геноцидаш, да ли је вријеме да он оде са политичке сцене или ће нас још 20-30 година својим болесним изјавама држати као таоце демократије. Искрено се надам да је Бакирово вријеме прошло и да ће он убрзо у пензију. Међутим, протекло вријеме показало је да када су у питању политичари тога кова, не треба се уздатити у демократију и изборе.