Радмановић: Међународна заједница се не смије сврставати само на једну страну

Међународна заједница треба да нађе начина да помогне домаћим политичарима да се договоре, а не да се сврстава на једну или другу страну, нагласио је данас предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић на састанку са предсједницом Међународне кризне групе Луиз Арбур. Радмановић је истакао да, иако се не слаже увијек са свим анализама и оцјенама стања […]

среда, 6 јула, 2011 / 19:55

Међународна заједница треба да нађе начина да помогне домаћим политичарима да се договоре, а не да се сврстава на једну или другу страну, нагласио је данас предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић на састанку са предсједницом Међународне кризне групе Луиз Арбур.

Радмановић је истакао да, иако се не слаже увијек са свим анализама и оцјенама стања у БиХ у извјештајима Међународне кризне групе, њен допринос је значајан у сагледавању укупне ситуације у БиХ и од велике је важности за рјешавање појединих питања око којих се споре политичари у БиХ.

По његовом мишљењу, спорост и инертност Европске уније у односу према БиХ може произвести и веће проблеме у земљи него што су сада.

Радмановић је посебно апострофирао тешко стање у правосуђу БиХ, које је под разним утицајима, саопштено је из Предсједништва БиХ.

"Структурисани дијалог ЕУ око правосуђа је један од начина како нам се може помоћи, али постоје и други", нагласио је Радмановић.

Он је истакао и да локални представници Међународне кризне групе у БиХ добро познају политичку ситуацију у БиХ, што може бити од користи домаћим политичарима и представницима међународне заједнице као добра подлога за доношење политичких одлука о појединим питањима.

Арбурова је изјавила да је из извјештаја и анализа Међународне кризне групе о политичкој ситуацији у БиХ видљиво да се међународни представници не слажу увијек у оцјенама тог стања, као ни око стратегија дјеловања у БиХ, али да сви имају заједнички циљ, а то је напредак и развој БиХ и свих земаља региона.

Према њеној оцјени, повјерење у земљама овог региона је још крхко, брзо се стварају елементи страха, што може бити озбиљна препрека стабилности и даљем развоју.

Арбурова се интересовала и за актуелну политичку ситуацију у БиХ, главне препреке и проблеме у конституисању власти, те могућности бржег напретка земље на путу према ЕУ.