Србија уважава интегритет БиХ

Србија и БиХ морају у наредном периоду интензивирати међудржавну сарадњу, истакнуто је током данашњег сусрета чланова колегијума Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са предсједником Србије Борисом Тадићем. Тадић је рекао да Србија у потпуности уважава фактичко стање и интегритет БиХ, те да ће подстицати свако компромисно рјешење и договор народа и грађана […]

среда, 6 јула, 2011 / 21:08

Србија и БиХ морају у наредном периоду интензивирати међудржавну сарадњу, истакнуто је током данашњег сусрета чланова колегијума Дома народа и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са предсједником Србије Борисом Тадићем.

Тадић је рекао да Србија у потпуности уважава фактичко стање и интегритет БиХ, те да ће подстицати свако компромисно рјешење и договор народа и грађана који живе у БиХ.

Истовремено, рекао је он, Србија ће градити пријатељску политику према БиХ и снажно подстицати њен пут према ЕУ јер је то у интересу свих земаља региона, као што је и пут Хрватске и Србије према ЕУ од стратешког интереса за БиХ.

Предсједавајући Представничког дома Денис Бећировић рекао је да није добро то што се Савјет за међудржавну сарадњу двије земље посљедњи пут састао у фебруару 2005. године, а да се посљедњи контакт два државна парламента десио у фебруару 2009. године.

Он је појаснио да двије земље имају идентичне приоритете, али и низ отворених питања – питање државне границе прије свега на подручју Јање, сукцесије, старе девизне штедње у Инвест банци Београд, кориштења хидроенергетских потенцијала на Дрини и бројна друга питања.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић рекао је да је елементарни услов који Парламентарна скупштина БиХ мора испуњавати то да чува мир и стабилност БиХ, те да је у протеклих 16 година тај задатак врло успјешно испунила.

Он је нагласио да није добро да су односи двије пријатељске земље у застоју и да сарадњу БиХ, и појединачно ентитета, са Србијом треба додатно развијати.

Предсједник Србије данас се упознао и са виђењем будућих односа двије земље које су понудили замјеници предсједавајућег Дома народа Драган Човић и Сулејман Тихић, као и замјеници предсједавајућег Представничког дома Милорад Живковић и Божо Љубић.

Заједнички именилац њихових наступа је наглашена потреба за регионалним повезивањем и што брже суочавање са отвореним питањима, саопштено је из парламента БиХ.

Они су оцијенили да старе проблеме не треба рјешавати на стари начин, него је потребно уважити савремена стремљења пријатељских земаља и нове односе који су успостављени у протекле двије деценије, додаје се у саопштењу.0 КОМЕНТАРА

  1. Као програмиран, али ту су и неки нови моменти. НИЈЕ СЕ ИЗВИНИО. Или јесте? Ако ипак није, напредак је евидентан! 😀

    …“ те да ће подстицати свако компромисно рјешење и договор народа и грађана који живе у БиХ“. И ЕНТИТЕТА Борисе. То је такође врло важан моменат.
    Али, ми смо се већ договорили, још 1995., сви сте потписали… и крај приче!

Оставите одговор