Српски полицајци чувају туристе у Истри

Туристи у Истри биће међу првима који ће видети српске полицајце који патролирају хрватским приморјем, резултат је Споразума полиција двије земље. Хрватске полицајце могли бисмо да видимо у Србији приликом утакмица високог ризика са хрватским тимовима или током већих манифестација као што је Егзит. Резултат Споразума о сарадњи српске и хрватске полиције међу првима ће […]

среда, 6 јула, 2011 / 18:54

Туристи у Истри биће међу првима који ће видети српске полицајце који патролирају хрватским приморјем, резултат је Споразума полиција двије земље.

Хрватске полицајце могли бисмо да видимо у Србији приликом утакмица високог ризика са хрватским тимовима или током већих манифестација као што је Егзит.

Резултат Споразума о сарадњи српске и хрватске полиције међу првима ће видјети туристи у Истри. Наиме, српски полицајци током ове туристичке сезоне бринуће о безбиједности гостију у Хрватској.

Тако ће за неколико дана, три криминалистичка инспектора из Србије бринути о нашим грађанима који љетују у Хрватској.

Са друге стране, хрватске полицајце бисмо могли да видимо у Србији приликом утакмица високог ризика са хрватским тимовима или током већих манифестација као што је Егзит.

Директор полиције Милорад Вељовић истиче да овај споразум има два циља. Први је да заједнички пратимо организоване криминалне групе са ових простора.

"Други циљ је да наши грађани који љетују превасходно на подручју Истре имају коме и да се јаве. На том подручју ће бити наш криминалстички инспектор који ће бити на располагању нашим грађанима који буду имали евентуалне проблеме", каже Вељовић.

Ови полицајци биће у цивилним одијелима. У будућности планирано је слање и позорника из Србије.

"Наша замисао, пошто је ово тек прва година, да у сљедећој години српски полицајци заједно са полицајцима Хрватске у униформи заједно патролирају на тим просторима. Мислим да је то обострани интерес", каже Вељовић.

Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко наводи да је сарадња неопходна.

"Размјена информација, стварање база и праћење криминалних група су неопходни, јер морамо овај простор да заштитимо од криминала", истакао је Карамарко.

Грађани Србије сагласни су да је слање наших полицајаца на хрватско приморје добар потез, мада не знају каква ће реакција тамошњег становништва бити. Како РТС сазнаје, у наредних неколико дана иста сарадња биће остварена и са црногорском полицијом.0 КОМЕНТАРА

  1. Ово треба да иде у рубрику „Вјеровали или не“… Сарадња између полицијских снага на заштити полуголих гузица!! Стварно ми је мука од овог (нео)братства и јединства, што Буда рече.

  2. након што су французи чували своје тенисере у београду, има ли уопште суверенитета неке земље, и хоће и се уопште некоме вјеровати да има државу. Просто смијешно. Плус, то се дешава у истри, једином нормалном дијелу хрватске. у шибенику би тукли полицајце 🙂