Први мај на највећем јасеновачком стратишту

Служењем парастоса и помена у Спомен-подручју Доња Градина данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Обиљежавање 66 година од страдања жртава усташког геноцида у јасеновачком логору Доња Градина почеће u 8.30 служењем свете архијерејске литургије у Цркви светих апостола Петра […]

недеља, 1 маја, 2011 / 08:35

Служењем парастоса и помена у Спомен-подручју Доња Градина данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Обиљежавање 66 година од страдања жртава усташког геноцида у јасеновачком логору Доња Градина почеће u 8.30 служењем свете архијерејске литургије у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Према протоколу, окупљање посјетилаца комеморативног скупа у Спомен-подручју Доња Градина предвиђено је од 11.00 часова, а у 11.30 биће положено цвијеће и упаљене свијеће у помен невино страдалим на гробном пољу "Тополе".

Парастос и помен са православном, јеврејском и ромском молитвом почеће у 12.00 часова на гробном пољу "Храстови", а у 12.30 предвиђено је обраћање званичника.

Парастосу и помену у Доњој Градини присуствоваће највиши званичници Републике Српске /РС/, бројне међународне и домаће делегације, преживјели логораши, потомци жртава Јасеновца, представници вјерских, политичких, културних и других инстутуција и организација из РС и окружења.

Долазак у Доњу Градину поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац потврдили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Александар Џомбић, предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић, замјеник министра иностраних послова Израела Даниела Ајолона, те предсједник Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић.

Парастосу и помену у Доњој Градини код Козарске Дубице присуствоваће и делегација са Косова и Метохије, у чијем саставу ће бити предсједник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, предсједник општине Ораховац Маријан Шарић, ветерани Фудбалског клуба "Трепча" из Косовске Митровице

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/. Према неким процјенама, у Градини је убијено и закопано више од 360 000 људи, претежно Срба.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у систему концентрационих логора "Јасеновац" убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима је било највише Срба, Јевреја и Рома. Према начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *