Погром или холокауст?

Већина грађана повезује сјећање и изучавање холокауста са страдањем српског народа у НДХ, док је у научном смислу тај појам везан искључиво за страдање Јевреја.


Тражи се извођач радова, а јесте ли ви видјели идејно рјешење за Јасеновац?

Вршилац дужности директора Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Тања Тулековић изјавила је данас да су запослени у спомен-подручју позитивно изненађени идејним рјешењем будућег Меморијалног центра Доња Градина, чији је аутор Слободан Малдини.

Припрема програма за помен жртвама у Доњој Градини

Организациони одбор за обиљежавање 69. година од страдања жртава геноцида у јасеновачком стратишту Доња Градина утврдио је протокол одржавања парастоса и помена жртвама у Доњој Градини 27. априла, потврдио је министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија.


Имена наше немарности: Јасеновац и Доња Градина

И после двадесет година од распада Брозове Југославије и процеса дезинтеграције те творевине, питање меморијалног комплекса усташких логора смрти Јасеновaц -Доња Градина, остаје жива рана српског народа.


Јалово извињење шпанске телевизије за сакривање истине о Јасеновцу

Послије више од мјесец и по дана шпанска телевизијска мрежа РТВ извинила се Србима јер у водећој емисији информативног програма “Недјељни извештај”, приказаној 17. септембра, у којој је тема усташки логор у Јасеновцу, међу жртвама није поменут српски народ!Додик и Либерман на јасеновачком стратишту

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар иностраних послова Израела Авигдор Либерман посјетиће данас Спомен-подручје Доња Градина, највеће стратиште у систему концентрационих логора „Јасеновац“, који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.


Савез Рома РС: Парк у Градишци је масовна гробница

Савез Рома Републике Српске затражио је да се отвори масовна гробница у новом парку у Градишци и провјере наводи да ли се у њој налазе посмртни остаци више од 700 Рома убијених у усташком логору Стара Градишка у Другом свјетском рату.Хрватска крије геноцид

Држава Хрватска систематски и намјерно затире сјећање на геноцид који су власти НДХ починиле током Другог свјетског рата.


Први мај на највећем јасеновачком стратишту

Служењем парастоса и помена у Спомен-подручју Доња Градина данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.