Наталија Тривић са човјеком који смањује број жртава Јасеновца са 700 на 80 хиљада

Министар просвјете и културе Наталија Тривић разговарала је са в. д. директора Дејаном Ристићем, директором Републичког секретаријата за вјере Драганом Давидовићем и представником Епархије пакрачко – славонске Огњеном Тенџерићем о значају културе сјећања, страдању Срба у току 20. вијека.

уторак, 14 децембра, 2021 / 22:43

Разговарали су и о предстојећим активностима везаним за планирану изградњу Меморијалног комплекса у Доњој Градини, на мјесту некадашњег логора Јасеновац, а који су већ најавиле институције Републике Србије и Републике Српске, али нигдје није у саопштењу поменуто да Ристић стоји на челу лобистичке групе која смањује број српских жртава Јасеновца и заправо ради у интересу културе сјећања јеврејског, а не нашег народа.

У саопштењу се још наводи:

На састанку је разговарано и протоколу о сарадњи који је Музеј жртава геноцида из Републике Србије потписао са Народном и универзитетском библиотеком Републике Српске, Музејом Републике Српске и Архивом Репубике Српске, а најављено је и потписивање протокола са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица и са Спомен-подручјем Доња Градина са циљем унапређења научно-истраживачке дјелнатности везане за страдаање Срба у току 20 вијека, институционалне повезаности Републике Српске и Републике Србије, те због планираних активности везаних за изградњу Меморијалног комплекса у Доњој Градини.

Такође, на састанку је разговарано и о планираном обиљежавању 80 година од страдања Срба на Козари, а у оквиру којег ће се представити изложба, одржати међународни скуп, те организовати и друге планиране активности.