Пролупао или пролупала: Напад на Дејтонски мировни споразум се наставља шупљим причама о роду, броју и падежу?

Иницијатива "Грађанке за уставне промјене" је организација финансирана из иностранства по принципу страних агената, те која се горљиво залаже за укидање Дејтонског мировног споразума и измјене устава које би довели до мајоризације Срба и Хрвата. Све се то по опробаном рецепту пакује у шупље приче о равноправности.

недеља, 31 јула, 2022 / 14:12

Они тако изводе бијесне глисте, троше новац међу собом на "покретање акција" које "подижу свијест", али је код тога најзначајније да у ове операције укључују и људе из Бање Луке.

Они, без обзира што никада као колеге из Ефбиха које се појављују у видеу неће рећи "геноцид", "агресија", "еРеС"; нити ће се бавити тим (тешким, сморним, напорним) питањима у свом животу; убацују се као "јавне личности и инфлуенсери" који кроз памучасту причу о равноправности полова, заправо дају легитимитет другим акцијама ове изразито антисрпске организације и непријатеља постојања Републике Српске.

При чему не један од оних који се појављују у видеу из Ефбиха, јесте повремени корисник средстава из буџета Републике Српске или њених локалних заједница. Најмање троје учесника/ца су државни службеници, односно примају плату од Владе РС, док је једна у њој изравно запослена. То је нешто што се у Ефбиху никада не би могло омаћи.

Која је разлика између јавне личности и инфлуенсера?

У Републици Српској је могуће да будете и јавна личност, и инфлуенсер (мада није баш јасна разлика – ваљда јавне личности немају утицаја?); без обзира што редовно пљујете на Српску или се дружите и подржавате оне који то чине, као у овом случају. У Ефбиху није могуће ни ставити српску заставу на српско гробље, а камоли пожалити своје невино страдале жртве у Тузли и Сарајеву, на начин на који то супротна страна ради у Приједору или Сребреници.

До сада су отворено ишли на то да се донесе мајоризацијски устав у којем би муслимани одређивали осталима, ко ће им доживотно бити Жељко Комшић и Богић Богићевић; али сада пошто су ударили на тврдо, иду заобилазним путем "полне равноправности" на којој још сто година треба да се ради у Ефбиху, да би по нивоу еманципације жена стигли Српску.

Српска је у мање од три деценије имала двије изравно и демократски изабране госпође на мјесту предсједника републике (Биљана Плавшић, Жељка Цвијановић), док Ефбих о томе из разних разлога може само да сања. Као и већина земаља у окружењу. Но, у извјештају ових Невладинића, увијек ће Српска бити проблем, па и у родној равноправности. Исто ће и овај чланак бити означен као "националистички", "ратнохушкачки", "великосрпски"; а само из разлога што наводимо чињенице и утврђујемо да у Ефбиху ништа од овог није могуће. Дакле да Српска има већи степен либерализма и демократије.

Но, треба нас залуђивати да на крају захвалимо ЕУ, САД и НАТО јер су нас бомбардовали. За наше добро. Огроман новац за то из иностранства непрекидно пристиже 30 година. Највише у Ефбих, али одређена цркавица стиже и у Републику Српску. Као за овај спот. Нема ефекат на генералну популацију у смислу промјене политичких ставова кључних група у бирачком тијелу, али утиче на нове нараштаје и кроз школе "младих лидера" и произвођење "јавних личности и инфлуенсера", намјерава опредијелити стање свијести у Српској у будућности, до степена да пожелимо да се самоукинемо.

Код ових криптоусташких напада на мировне споразуме, што значи да су у питању ратни хушкачи на мала врата, карактеристичан је покварен, примитиван, биједан и на крају одвратан печат тешког лицемјерја. Просто је јадно да људи причају о правима полова, равноправности свих у уставу (ускоро вјероватно слиједе и кампање за права вјештачке интелигенције) никада не могу нешто написати ћирилицом.

НИКАДА, АЛИ НИКАДА ОТКАД ИНИЦИЈАТИВА ГРАЂАНКЕ ЗА УСТАВНЕ ПРОМЈЕНЕ ПОСТОЈЕ, НИСУ ПОСЛАЛИ САОПШТЕЊЕ НА СРПСКОМ ПИСМУ (хијероглифи Елвира Буцала). Нити ће им то икада пасти на памет. А и што би? Грађанке за уставне промјене очигледно не намјеравају да поштују одредбе из устава о равноправности писама.

То је та равноправност коју промовишу. Тако то изгледа у пракси. Њиховој пракси.

На овој једној, буквално симболичној цртици, јасно се показује ко су "Грађанке за уставне промјене" и шта су њихове стварне намјере. Ко то не види, а учествује са њима у овом колу из Републике Српске, или је политички идиот и друштвено неписмен; или просто воли новац. Најчешће и једно, и друго.

Ми, пошто смо објективан и истинољубив медиј, преносимо у цјелости њихово саопштење, што је непостојећа појава у Ефбиху. Уз један додатак и за њих цивилизацијски непремостив корак – пресловљено на српско писмо:

Грађанке пресловљене на писмо Републике Шумске

Иницијатива "Грађанке за уставне промјене" покренула је промотивну кампању за подизање свијести јавности о недостацима Устава БиХ и важности родне равноправности у свим сегментима живота, који су од великог друштвеног значаја за све грађане и грађанке Босне и Херцеговине. Кампању "Којег је рода Устав?" подржале су и многобројне јавне личности и инфлуенсери из Босне и Херцеговине, који су се сложили да увођење афирмативних мјера за постизање равноправности полова и родно осјетљивог језика у Устав има један циљ, а то је унапређење родне равноправности, видљивости жена, признавање њихових достигнућа и обезбјеђивање равноправног положаја у друштву.

У кратким видео изјавама, које су пласиране на друштвене мреже Иницијативе "Грађанке за уставне промјене", јавне личности су представиле зашто је важно да се подигне свијест друштва о овој веома важној теми.

Ово су неке од изјава, које су познате личности и инфлуенсери истакли у видеу промотивне кампање: "Родна равноправност је универзална вриједност и интерални дио људских права", "Мушкарци и жене треба да имају једнаке могућности и једнака права, де јуре и де факто”, "Жене не одузимају права мушкарцима, женска права су неотуђиви дио људских права”, "Мушкарци треба да темеље своје вриједности на промоцији и заштити људских права, женских права и слобода”, "Женска права и родна равноправност не угрожавају, не дискриминишу и не маргинализују мушкарце”, "Родна равноправност значи унапређење квалитета живота за све грађане и грађанке”, "Употреба родно осјетљивог језика одражава нашу намјеру да унаприједимо родну равноправност у друштву и да жене буду препознате у нашем језику".

Иако жене чине више од половине становиштва у БиХ, те су данас, у 21. вијеку, успјешне на свим пољима друштвеног живота ове земље, има их у свим професијама и на различитим функцијама, њихови таленти, знања и достигнућа, као и потребе још увијек нису препознате и вредноване на адекватан начин. Жене нису видљиве ни у Уставу БиХ.

Грађанке БиХ су у многим сегментима живота и рада дискриминисане и сходно томе, Иницијатива "Грађанке за уставне промјене", као своје приоритете поставља сљедеће задатке: проширење Каталога права одредбама у вези са јединственом здравственом, социјалном и породичном заштитом; употребу родно – сензитивног језика у Уставу БиХ и увођење афирмативних мјера у Устав БиХ, ради постизања пуне родне равноправности.

Инцијатива "Грађанке за уставне промјене" је настала 2013. године и окупља организације цивилног друштва, активисте и активисткиње, који свакодневно раде на подизању свијести о разумијевању појмова пола и рода, мира, слободе и људских права, те се залаже за промјену Устава БИХ из родне перспективе и перспективе људских права.

Чланице Иницијативе се залажу за родно осјетљиве реформе Устава БиХ, како би се осигурало једнако и законито учешће жена и мушкараца у приватном и јавном животу, јер су и мушкарци и жене пуноправни грађани и грађанке ове земље.

Родна равноправност мора да почне од највишег акта државе Босне и Херцеговине, а то је Устав БиХ.Оставите одговор