Предсједништво УС: Иста коалиција у Добоју и Сребреници, те гудвил ЕРС при поскупљењу струје

На сједници Предсједништва Уједињене Српске одлучено је да се на учешћу на изборима задрже коалициони уговори о подршци Борису Јеринићу у Добоју и Младену Грујичићу у Сребрененици, те да се повећаним присуством и ангажману странке на терену, постигне што бољи изборни резултат посебно апострофирајући важност и статус Сребренице.

понедељак, 8 фебруара, 2021 / 17:05

Такође усвојен је и закључак поводом најављеног поскупљења електричне енергије:

Најаве из "Електропривреде Републике Српске" о примјени новог тарифног поступка који ће довести до номиналног повећања рачуна за електричну енергију за домаћинства и привреднике, сматрамо неоснованим из следећих разлога. Прво, остваривање додатних прихода и уштеда је могуће без оптерећења наведених потрошача. Успјешније пословање прије свега треба да се постигне смањењем техничких губитака који су далеко изнад европског просјека. Уштеде је могуће остварити редефинисањем односа у сектору, конкретно са Електропреносом који је на нивоу БиХ и чије тарифе  за пренос електричне енергије  су превисоке.

У овом предузећу су по том основу акумулирана значајна средства која се не користе намјенски  тј. не инвестирају се у циљу унапређења услуге и пословања.Затим, сам холдинг "Електропривреде РС" је потребно додатно ревитализовати за чим је постојала потреба и прије короне а што се види из пословних извјештаја. Наиме, у 2019. години ово предузеће је:- за 10 милиона су смањили готовину којом располажу;- за 70 милиона повећало дугове (краткорочне и дугорочне обавезе);- убацило ставку углед компаније (goodwill) у вриједност своје имовине и то у износу 17,6 милиона. У извјештајима из 2018. године није било те ставке.

Она повећава активу компаније у односу на дугове и ствара привид веће вриједности компаније.Дакле, постојали су проблеми и прије короне који су указивали на потребу промјене пословања и домаћинског односа према овом привредном гиганту. Корона не може бити изговор за повећање рачуна за електричну енергију онима који су заправо под највећим притиском пандемије а то су грађани и привредници.Када ствар посматрамо из угла потрошача, додатно је оптерећујућа ставка за обновиљиве изворе која је у Републици Српској скупља за 50 % него у Федерацији БиХ, и три пута скупља него у Србији. 

Зато сматрамо да је погрешно и неодговорно да буду заштићени, на примјер власници малих проточних хидроцентрала, који суштински убиру екстра профит, а да се кажњавају грађани и привреда који су поднијели највећи терет пандемије изазване вирусом корона.
Уједињена Српска сматра да се бољом организацијом смањивањем накнада електропреносу који на рачунима има слободних 250 милиона конвертибилних марака, од којих добар дио средстава припада Републици Српској или следује за инвестирање у Републику Српску и смањивањем накнада за обновљиве изворе, посебно мини хидроелктране које су у Републици Српској 50% веће него у Федерацији БиХ, и око 300% веће него у Србији, могу остварити средства потребна за функционисање Електропривреде.

Тиме би се задржала предност Републике Српске у ниској цијени електричне енергије и искористила као компаративна предност за привлачење домаћих и страних инвестиција.