Блумберг признаје да је Русија побиједила у трци за производњу вакцина

Према наводима "Блумберга" сада се све више земаља, укључујући и оне у ЕУ, сврставају у ред да купе Спутњик В.

понедељак, 8 фебруара, 2021 / 11:52

"Најмање 20 земаља одобрило је вакцину за употребу док су кључна тржишта попут Бразила и Индије близу одобрења. Сада се Русија усмјерава на тржиште ЕУ, док се Брисел бори са својим програмом инакулација у коме недостаје вакцина. У глобалној борби за побједу над пандемијом трка за добијањем вакцина попримила је геополитички значај док владе покушавају да се ублаже огромну социјалну и економску штету изазвану блокадама наметнутим како би се ограничило ширење вирус. То даје Русији предност као једној од неколицине земаља у којима су научници створили ефикасну одбрану", овако гласи уводни дио чланка "најзападнијег" западног медија Блумберг под називом "Путинова некада презрена вакцина сада фаворит", а чије дијелове су пренијеле Новости.

"Ово је за нас прекретница", прича цитира челника Кирила Дмитријева, директора фонда који је финансирао развој "Спутњика В" и који је задужен за његово међународно увођење.

Без обзира на успјех вакцине, "Блумберг" додаје да то неће много промијенити Путинову репутацију на Западу, мада би могао да ојача геополитички утицај Русије у регионима попут Латинске Америке.

Ограничења у производњи највећи су изазов са којим се суочавају сви произвођачи, јер глобална потражња далеко премашује понуду.

Русија, обећавајући бесплатне инјекције за својих 146 милиона становника, започела је производњу прошле године, а вакцина се тренутно производи у земљама, укључујући Индију, Јужну Кореју и Бразил.Оставите одговор