Петар Ђокић на тему изборног закона – треба га мијењати озбиљно и систематично

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је данас у Бањој Луци да је потпуно сагласан са тим да треба мијењати и унапређивати постојећи Изборни закон БиХ јер исти подстиче корупцију на различите нацине, као и да се овом питању треба приступити крајње озбиљно и систематично јер се њиме морају искоријенити многе политичке аномалије, нелогичности и злоупотребе воље грађана, које су нажалост и даље могуће кроз постојећи закон.

понедељак, 19 априла, 2021 / 19:12

– Измјене Изборног закона морају бити у интересу грађана и демократије. Постоје многобројни, евидентни проблеми који су проистекли из постојећег стања које је нарушило повјерење грађана у изборни и постизборни процес и саму демократију у БиХ. Сви смо свјесни тих чињеница које више не можемо игнорисати. Самим тим, за почетак, основне и најважније измјене морају ићи у правцу да политичке партије буду једини власници освојених мандата, а не појединци. У супротном ћемо се и даље суочавати са сталним политичким трговинама и калкулацијама корумпираних појединаца, који зарад сопствених интереса нарушавају указано повјерење својих партија које су их кандидовале и грађана који су их подржали на изборима. На тај начин се директно извргава воља грађана, нарушава демократија и демократски процес и сасвим је јасно и разумљиво да се у таквој ситуацији гласачи осјећају изиграно и изневјерено. Морамо стати томе у крај – рекао је Ђокић.

Он је још додао да би се на тај начин спријечило даље уситњавање политичке сцене и затворила врата политичкој корупцији, чиме би многи "прелетачевићи" били кажњени и послати у прошлост, што би омогућило здравији развој политичких односа у будућности. Нагласио је да само политичке партије, као демократско изабрани представници народа, имају легитимитет одлучивати о измјенама Изборног закона БиХ.

– Социјалистичка партија захтијева да се под хитно успостави дијалог о промјенама Изборног закона. У његову израду морају бити укључене политичке партије. Нажалост, око свих битнијих питања за функционисање БиХ, примијети се утицај екстерних и скривених интереса међународне заједнице и других актера, што није у интересу грађана. Мора се престати са политичким спекулацијама. БиХ мора направити искорак и почети сама рјешавати своје проблеме, уз договор свих њених народа. Спремни смо на разговор, уважавамо различита мишљења, и стручне јавности, невладиног сектора, релевантних институција и организација и других политичких партија. Сматрамо да што прије морамо доћи до новог Изборног закона, који ће бити резултат консензуса свих народа БиХ и њихових легитимно изабраних представника. Дакле, измјене закона могу донијети само народни представници у надлежном законодавном органу, у којем изабране политичке партије имају већинску подршку грађана. Сваки други вид наметања овог и других рјешења, довео би до нових проблема у БиХ, те до даље демократске и политичке кризе, што није никоме у интересу – поручио је Ђокић.