Здравствени СДС-овци: Маја би да се Приједор угледа на БЛ, Станић поздравља отварање истраге због пропалих вакцина

Разочарана сам чињеницом да здравствени радници приједорске болнице нису наишли на разумијевање Градске управе у свом захтјеву да, по примјеру Бањалуке, град Приједор помогне здравствене раднике – истакла је др Маја Драгојевић Стојић, повјереник Градског одбора СДС Приједор.

понедељак, 19 априла, 2021 / 19:27

"Управо је СНСД тражио од градоначелника Бањалуке да у буџет Бањалуке уврсти једнократну новчану помоћ медицинарима. Они данас чине окосницу власти у Приједору, али на апел здравствених радника остали су нијеми. Сматрам то политиком двоструких аршина. Јасно је да су амандмани послужили као обрачун са неким ко размишља другачије, а не за искрену помоћ онима који су на првим борбеним линијама од почетка пандемије" – казала је Драгојевић-Стојић.

Она је нагласила да су управо здравствени радници широм Републике Српске већ дуже од годину дана дају своје надљудске напоре у борби са пандемијом вируса корона.

"Ова помоћ медицинарима у Приједору сигурно би значила свима у приједорској болници, иако се на бољим условима рада и већим примањима за раднике у здавственом сектору мора радити системски" – закључила је др Маја Драгојевић Стојић.

Станић: Поздрављам отварање истраге у предмету ’пропале вакцине’

Поздрављам одлуку Окружног јавног Тужилаштва Приједор о провођењу истраге против директора Дома здравља у Приједору и начелнице Хигијенско-епидемиолошке службе у предмету "пропалих вакцина" у Приједору – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

"Руководиоци Дома здравља и Хигијенско-епидемиолошке службе очигледно нису поступили по здравственим прописима за вријеме пандемије па је потребно испитати њихову везу са пропадањем 1300 доза вакцина у Приједору. Још кад се пропуст догодио истакао сам да постоје елементи несавјестног пословања што је Тужилаштво и потврдило" – казао је Станић.

Он је казао да му је драго што се притисак јавности исплатио и што је Тужилаштво формирало предмет по догађају који је шокирао читаву Републику Српску али и регион.

"Није нормално да нико не одговара за прекид хладног ланца вакцине која живот значи у доба пандемије. Људски фактор је очигледно изазвао пропадање вакцина било да се о пропусту у обезбјеђивању или о нестручном распакивању и преношењу вакцина" – појаснио је Станић.

Станић је казао да је санкционисање овог случаја важно јер ће се тиме показати да овакви случајеви угрожавања јавног здравља не могу проћи некажњено.