Пећ је била у Црној Гори: Три коалиције потписале споразум у којем знају шта неће

Саопштили су да неће покретати иницијативе или поступке с циљем измјене државне заставе, грба и химне и да неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова.

среда, 9 септембра, 2020 / 13:52

Носиоци три листе "За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић, "Мир је наша нација” Алекса Бечић и "Црно на бијело” Дритан Абазовић потписали су Споразум којим су се, између осталог, обавезали да ће нова влада у Црној Гори одговорно спроводити све међународне обавезе које је држава преузела, ојачати и унаприједити сарадњу с НАТО-ом и брзо, у потпуности спровести све реформе потребне за чланство Црне Горе у ЕУ.

Споразум који су потписали јуче, представили су данас на прес конференцији.

Саопштили су да ће нова демократска влада у потпуности деполитизовати кључне владине институције с циљем обезбјеђења бескомпромисне борбе против криминала и корупције.

"Да ће нова демократска влада поштовати Устав и с тим у вези неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измјене државне заставе, грба и химне”, пише у Споразуму.

Нова влада, како је наведено, неће спроводити реваншизам на политичкој или било којој другој основи, усвојиће и ревидирати све законе у складу с европским стандардима с циљем што брже интеграције Црне Горе у ЕУ и омогућиће мањинским странкама учешће у влади без обзира на то имају ли парламентарни статус или не.

Став о Закону о слободи вјероисповијести нијесу спомињали у Споразуму, навео је Кривокапић, додајући да ће донијети Закон који ће бити у складу са европским вриједностима.

"Овај садашњи закон угрожава имовину, и он се мора мијењати, око тога смо сагласни,” рекао је Кривокапић.

Бечић је саопштио да Споразум сам по себи говори дефинитивно више од био које реченице.

"Овим смо показали одговорност за историјски тренутак у којем се налазимо. Овај Споразум је и најбољи одговор подметањима, и потврда је да ће нова демократска власт бити проевропска, прозападна, помиритељска, спремна да служи једино грађанима и држави. Нема промјене, већ само јачања спољнополитичке моћи пута Црне Горе. Да побиједимо корупцију и спроведемо реформе. Поштоваћемо Устав Црне Горе и нема никаквог говора о промјени симбола," навео је Бечић.

Циљ им је, како истичу, јачање грађанске Црне Горе.

"Немамо намјеру да се враћамо у прошлост, већ желимо да гледамо у будућност. Пружамо руку сарадње свим моралним и стручним људима, без обзира на то кога су гласали”, навео је Бечић.

Абазовић је саопштио да су Споразумом ставили тачку на сва питања која су изазивала тензије.

"Овај споразум је преведен и на њемачки и енглески, и будућа Влада ће имати подршку међународне заједнице. Будућа Влада мора под хитно да се посвети економском стању у држави. Чекају нас нагомилани проблеми, велики изазови, празна каса, борба против корупције и организованог криминала," навео је Абазовћ, додајући да су тако завршили регионални и међународни контекст.

Бечић је, одговарајући на новинарска питања, саопштио да је од данашњег дана и убудуће све ствар заједничког договора коалиције.

Упитан да ли ће мајкама са троје Или више дјеце вратити накнаде, саопштио је да ће се о сваком појединачном питању заједно договарати.

"Грађани морају да знају да ми долазимо на велики минус, па би било неодговорно да прије ревизије, правимо одређене пројекције. Ја сматрам да треба рјешавати све оно што Законом неком припада, и мајке су дискриминисане. Кад видимо шта смо затекли, даћемо пројекцију у ком тренутку и у ком року ћемо то питање ријешити”, навео је Бечић.