ПДП жели смањење ПДВ за угоститеље и превознике на 5 одсто до 2023. године

"Поднијели смо иницијативу којом се обавезује Савјет министара да у року од 30 дана припреми измјене и допуне Закона о порезу на додатну вриједност којим би се смањила стопа ПДВ-а за угоститељство, туризам и путнички саобраћај са 17% на 5% и то на период до 31.12.2022. године", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

понедељак, 7 децембра, 2020 / 11:32

Бореновић је рекао да су ове три дјелатности и највише погођене економским посљедицама пандемије вируса корона и да је ово један од начина санирања велике економске штете која је нанијета привреди.

"Ово је конкретна економска мјера којом се помажу угоститељи, дјелатници у туризму и путничком саобраћају. Очекујемо да наша иницијатива добије подршку у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и да ће у року од 30 дана Савјет министара предложити законско рјешење. Уколико то не учине, ми имамо спреман приједлог измјена закона и предложићемо као посланици ПДП-а. Очекивали смо да овакав приједлог законског рјешења о санирању економских штета предложи Савјет министара БиХ и раније, али нажалост, током годину дана од формирања новог сазива Савјета министара с њихове стране су дошла тек два, три законска приједлога у парламент. Апсурд је што су нас годину дана мрцварили док нису договорили састав новог Савјета министара, да би читаву наредну годину њихова активност потпуно замрла", истакао је Бореновић, додајући да дневни ред парламентарних сједница својим иницијативама и приједлозима формира опозиција у заједничким институцијама БиХ, а не извршна власт.

"Чињенице говоре да је током ове године дошло до пада прихода у привреди од око 40%, а у ове три области приходи су преполовљени. Одређени број посланика владајуће коалиције долази управо из ових сектора и вјерујем да ћемо и с те стране добити подршку, јер добро знају какво је стање у угоститељству, туризму и путничком саобраћају", каже он.

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Мира Пекић, каже да је иницирање смањења стопе ПДВ-а начин на који посланици у Парламенту БиХ, у оквиру својих надлежности, могу помоћи привреди:

"То је директна помоћ и не стоје тврдње власти, попут оне предсједавајућег Савјета министара, да је привредна активност у тим областима већ пала и да нема сврхе да се смањује ПДВ. Јасно је да би овом измјеном дошло до значајног растерећења привредника. У овом случају приходи у буџет од ПДВ-а би били умањени, који ће свакако ове године бити нижи, али Савјет министара мора у планирању буџета мора предузети значајне рестриктивне мјере. Расходи за рад институција морају бити смањени, како би се помогло привреди да би могла да функционише", истакла је Пекић.