ПДП: Тражићемо да се за Пељешац, регулишу неријешена питања са Хрватском

Клуб посланика Партије демократског прогреса на сутрашњој посебној сједници Народне скупштине Републике Српске, а која се тиче изградње Пељешког моста, затражиће усвајање закључака везаних за нерјешена питања са Републиком Хрватском, а која су од изузетног значаја за Републику Српску.

среда, 17 јула, 2019 / 17:27

ПДП ће предложити закључак да Народна скупштина Републике Српске тражи од свих представника Републике Српске у заједничким институцијама БиХ да инсистирају на рјешавању свих отворених питања између Републике Српске и Босне и Херцеговине с једне, и Републике Хрватске с друге стране.

Закључци које ће Клуб посланика ПДП-а предложити односе се на измјене Одлуке о доношењу Националног програма провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада Владе Републике Хрватске којом је предвиђено одлагање радиоактивног отпада на Трговској гори, на самој граници са Републиком Српском и БиХ. Такође, биће предложен закључак о коначном утврђивању међународне границе између Републике Српске и БиХ и Републике Хрватске на ријеци Уни на подручју општина Нови Град, Козарска Дубица и Костајница;

Клуб посланика ПДП-а ће предложити закључак којим се тражи писмена гаранције од Владе Републике Хрватске да ће мост на Сави код Градишке бити завршен у уговореном року од 30 мјесеци.

НСРС би требала задужити српског члана Предсједништва БиХ да информише скупштину о испуњењу ових закључака у року од 90 дана.

Посебан закључак који предлаже Клуб посланика ПДП-а односи се на положај Срба у Хрватској. Закључком који ће бити предложен, тражи се од предсједника НСРС да покрене поступак формирања посебне мјешовите комисије Народне скупштине Републике Српске која има задатак да са представницима Срба у Хрватској дефинише и дјелује на испуњавању захтјева према институцијама Републике Хрватске, а у циљу побољшања положаја Срба у Хрватској и о томе информише НСРС у року од 60 дана.