Грбић: Хвала Шаровићу што је ријешио проблем Пиралена у БЛ

Иницијатива предсједника СДС Мирка Шаровића који је омогућио да се за хитно санирање загађења хемикалијом пирален, у пословној зони "Инцел” у Бањалуци обезбиједи 600 000 долара је прави примјер како власт треба водити рачуна о грађанима, изјавио је данас Славко Грбић предсједник Градског одбора СДС Бања Лука.

среда, 17 јула, 2019 / 13:41

Грбић је истакао да дјелима, а не само ријечима, треба показати како се воли Република Српска.

"У име свих Бањалучана желимо да упутимо ријечи захвалности на рјешавању проблема са пираленом који је запријетио здрављу становницима нашег града", казао је Грбић.

Грбић је казао да се проблем са пираленом мора схвати озбиљно јер је у питању веома штетна хемикалија.

"Као љекар хирург веома добро знам шта доноси хемијско загађење и какве посљедице оставља по здравље грађана. Оно што примјећујемо више деценија је да повећан број обољелих од карцинома постаје епидемиолошки проблем ", упозорио је Грбић.

Посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске Давор Шешић је казао да су градске и републичке власти, умјесто изналажења рјешења за уклањање пиралена, радиле на томе да се овај случај заташка.

"Истраживања везано за постојање пиларена у БиХ су рађена у периоду од 2002 до 2005 године и показало се да је пирален присутан Бањалуци, Сарајеву, Бихаћ и Јелаху. Мада су резултати истраживања показали да се управо у Бањалуци налазе највеће количине ове штетне хемикалије градске ни републичке власти нису ништа подузеле и успјеле су све заташкати све док цијели случај није доспио у жижу јавности доспио након избијања пожара у кругу Инцела", казао је Шешић.2 КОМЕНТАРА

 1. Неће тих 600.000 долара ријешити проблем који је пирален направио, послужити хоће.

  Да будемо начисто, не би ни ово добили да се није дигла оправдана галама око пиралена.

  Морам да кажем како је страшно на шта је спала наша висока политика, препуцавање око мрвица.

  Па сунце му јебем Сребро, зар за четири године само оволико пара, све да си ти то излобирала.

  Па ја сам са својим рибарима и еколозима изградио еколошко-спортско-рибарски центар у подножју Јахорине те вриједности, паре сам обезбједио, а нисам министар.

  Значи, новац сам обезбједио, регионалну атракцију изградио, али то нисам раубовао као предсједник ЗЕЛЕНИХ,чак ни у кампањи, зато ми понижавајуће дјелује отимање око заслуга за новац који редовно СИДА као грант додјељује на годишњем нивоу.

  Разумијем СДС, њима је ово мали политички поен,разумијем зашто је то добио Шаровић, али не разумијем зашто Сребро сама себе укопаваш, брукаш се на скупштини, ридаш како си ти то раније обезбједила, а да су они то дали Шаровићу.

  Стварно је доста.

  Давно си ти Сребро морала отићи, не иде ово више овако, скоро девет година си министар, ниси ништа урадила добро за Српску по овом питању, напротив, резултати су ти испод нуле, ко год каже другачије лаже, ЧИЊЕНИЦЕ су ЧИЊЕНИЦЕ.

  О донацијама да не говорим, нити си знала, нити си могла нешто ту постићи, зна се ко једино огромне новце у Српску по питању екологије може добити и због чега.

  Наиме, донације за рјешавање еколошке инфраструктуре су посљедица осмишљеног рада владе и надлежног министарства, њихова добра координација са локалном самоуправом, те добрих односа са Зеленим ЕУ, са другим јаким државама Европе, примјер- случај са Шведском и њиховом СИДОМ, као и добрих односа са моћним свјетским еколошким фондацијама.

  Ништа од тога ти ниси урадила, ниси добром организацијом бар средила да се очисти и уреди Српска, да се унутрашњи ресурси искористе, те да се Заком стимулише рјешавање еколошке инфраструктуре, РАК РАНЕ СВАКЕ ОПШТИНЕ У СРПСКОЈ.

  Ово са Европом и свијетом нити си знала, нити си могла завршити, ЗЕЛЕНИ СЕ ТАМО ПИТАЈУ ЗА НОВАЦ, зато ћеш морати отићи са тог мјеста и радити посао гдје можеш одговорити задатку, наравно ако не буде какве истраге око еколошких, грађевинских и осталих (не)законитих дозвола, тачка.

  П.С. Ово ја написах као поруку, па је поштовани савјетници пренесите на вријеме, немој да ја шаљем поруку Додику, па да вас пита што ме нисте на вријеме упозорили?