ПДП коментарише Радојичићеве плаћене објаве на друштвеним мрежама

Дијана Јешић, члан Предсједништва Градског одбора ПДП Бањалука, осврнула се на спонзорисану објаву градоначелничког кандидата Игора Радојичића објављену на друштвеним мрежама, а у којој је приказан графикон "тренда пада незапослених на подручју Града":

петак, 23 октобра, 2020 / 11:58

"Не знам одакле су преузети подаци, јер потпуно другачије податке можемо наћи на званичној страници Завода за запошљавање Републике Српске. Све и да су тачни, подаци које износи Радојичић не представљају број новозапослених, већ број људи који су одјављени са званичне евиденције Завода. Неки су одјављени због тога што су отишли у пензију, неки због смрти, а већина је отишла из Бањалуке у иностранство у потрази за послом. Уколико погледамо графикон о броју људи који су се одјавили са евиденције због запослења, онда видимо потпуно друге податке", каже Јешићева.

Она додаје да је статистика игра бројки и да се може посматрати из више углова:

"У овом случају, градоначелник је узео оне параметре који би учинили да ситуација у Бањалуци добро изгледа, али то није реална слика. Ако упоредите прошлу и ову годину, видјећете да број незапослених расте, али градоначелник то није уврстио у свој графикон", истиче Јешићева.

Она пита Радојичића гдје су сви уопште могли бити запослени како он приказује, када знамо да у граду није отворена ниједна фабрика, ниједан већи производни погон:

"Иако су претјерали са запошљавањем у градским предузећима и јавној управи, чак и тај број је мањи од оног приказаног. Значи да се овдје градоначелник поиграо са бројкама и подацима и да су они, не само фингирани, него и представљени на погрешан начин", закључује Јешићева.