Пандуревић: Бошњачки политичари поставили гвоздену завјесу за Србе

Бошњачки политичари дуже од деценије свјесно и прорачунато праве замјену теза и покушавају да оптуже Републику Српску за непровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, настојећи да сакрију чињеницу да су они ти који су прво почистили Србе из Федерације БиХ, а потом поставили гвоздену завјесу за њихов повратак, рекла је Срни посланик СДС-а у Представничком […]

недеља, 13 маја, 2012 / 14:14

Бошњачки политичари дуже од деценије свјесно и прорачунато праве замјену теза и покушавају да оптуже Републику Српску за непровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума, настојећи да сакрију чињеницу да су они ти који су прво почистили Србе из Федерације БиХ, а потом поставили гвоздену завјесу за њихов повратак, рекла је Срни посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Александра Пандуревић.

"Према попису из 1991. године, у Сарајеву је живјело 30 одсто Срба и данас би требало да толики буде проценат њихове запослености, односно заступљености у институцијама Федерације БиХ. Не чуди податак да их је свега 4,1 одсто, јер у Сарајеву и нема Срба, тако да више Бошњака живи у Сребреници и Братунцу него Срба у читавој Федерацији", рекла је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, ни у сарајевској општини Хаџићи, у којој је некада било 27 одсто Срба, данас није запослен ниједан Србин, а у ову федералну општину вратило се свега десетак стараца.

"Тамо је српска имовина уништена углавном послије Дејтона, али општинска власт коју има СДА и капом и шаком дијелила је средства за изградњу кућа Бошњацима чија имовина није била уништена, док је у фиоке трпала све захтјеве Срба за обнову имовине", тврди Пандуревићева.

Она додаје да је "оно мало Срба које су ‘набрали’ у институцијама у ФБиХ у ствари и не представљају Србе, јер је углавном ријеч о припадницима такозване Армије БиХ и члановима њихових породица".

"То су у 90 одсто случајева сљедбеници Лазовића, Пејановића, Пударића и других. И нема разлога да гласно и јасно не кажемо да у Сарајеву нема Срба јер се тамо не осјећају безбједно, јер не желе да буду грађани десетог реда, не желе да осјећају презириве погледе када уђу у неку институцију и кажу: ‘Добар дан’, а не ‘Мерхаба’. Срби не желе да живе у страху јер улицама Сарајева шетају они чијих су злочина свједоци, док њихова дјеца не могу у школама да уче српски језик него их приморавају да уче да су њихови родитељи били ‘агресори", истиче Пандуревићева.

Нико не може оспорити, наглашава она, да је Република Српска вратила 99 одсто бошњачке имовине и да су у Српској приликом запошљавања Бошњаци врло често привилеговани чак и у односу на породице палих бораца, јер се предност даје онима са статусом повратника.

"Све власти у Српској подстицале су повратак, а оне у Федерацији га кочиле. Они то добро знају и зато су толико дуго блокирали усвајање Закона о попису становништва чије ће провођење неминовно потврдити да је Федерација етнички очишћен ентитет", закључила је Пандуревићева.

Од укупно 2.024 запослених у институцијама Федерације БиХ, свега 83 лица су српске националности или 4,1 одсто – потврђено је раније Срни у Агенцији за државну службу Федерације БиХ.0 КОМЕНТАРА

 1. Aleksandra, to je bilo kako je bilo, na to ne mozemo da uticemo. Opsjednuta si Sarajevom pa ne vidis da je tako, ili jos gore u Sanskom Mostu, Jajcu, Livnu, Zenici…, ali nacionalna struktura stanovnistva se promijenila u cijeloj nesretnoj BiH.
  I, posla nema niti za Srbe na ovoj strani pa ni za Bosnjake, kao ni za Bosnjake na onoj strani , a kamoli za Srbe.
  Draga Aleksandra, usmjeri svoju energiju na ono sto bi pomoglo boljem zivotu ljudi.Vec unaprijed znam o cemu ces u svakom svome obracanju. Naravno da treba i o tome, ali gledaj da bude prvo o tome kako da zive i prezive i Srbi, i Bosnjaci, i tamo i ovdje.
  Gvozdena zavjesa je izmedju vlasti i naroda. Naravno, na obje strane je nikako, na obje strane smrdi kriminalom , nepotizmom, nebrigom za ljude, bijedom i jadom.
  O tome ti Aco dok nije jos kasno. Upri prst prvo na one koje ne cine nista da u nasoj kuci bude dobro. Nekada si to cinila, ali otkada si sjela u tu stolicu nesto si se ucutila i promijenila teme. Ili si i ti obukla dres Dusanke majkine.

 2. Ало,приједоре…
  Посматрај то овако: у изборним трансакцијама си за компенѕацију добио застарјелу грамофонску плочу која увијек репродукује једно те исто,а без обѕира да ли је ти пребацивао на 33, 45 или 78 обртаја…

 3. Nista novo nisi rekla ni otkrila. Ako je tvoja svrha da sjedis u Sarajevu i da nam povremeno otkrijes kako je dole malo srba, onda bolje nemoj ni biti tu. Nije ni čudo sto ne osjecas puls naroda jer nije te narod ni birao. Dosla si tu na mala vrata, preko kompenzacionog mandata i ti ne mozes biti predstavnik naroda. Predstavljaj tu Bosića koji te postavio i cuti.

 4. Потпуно бескорисно тупљење празне приче, све и да федералне власти нареде и силом иселе бошњаке рецимо из Пофалића, ја не видим ни 5% пофалићких Срба који би се тамо вратили, а уз то додај оних 80% који су већ давно продали имовину и немају никакву намјеру да се враћају и ту је сва српска прича за федерално Сарајево завршена!

  Не видим уопште смисао дрвљења о овом, и то редовно један викенд додик паламуди, други викенд остали платформаши самозвани заштитници РС итд, итд,…

  Ако има заинтересованих Срба за повратак и тај повратак им је онемогућен кроз институције, па дај нек се организује нека колективна тужба у Стразбуру, неки протест, да се једном изброји који то Срби желе назад, а они тамо им не дају? Овако испада комична та тужна српска прича!

  Забранио бих представницима наших власти из РС да уопште употријебљавају тај проблем у властиту промоцију, бар дотле док не обезбједе живот достојан човјека у РС, до тада не желим да слушам те алиби приче, овдје је тешко, али ето у федералном Сарајеву је горе, јер тамо нема Срба, па и у РС ће нас нестати ако овако наставите!

 5. Čekaj, ne mogu da vjerujem, ovaj bi trebao da brani Pandurevicku a on je napada???
  Nema veze, evo ramo ovo ti je normalna priča i pametna. Potpisujem sve sto si rekao, vidis da se moze a istovremeno nisi rekao nista posebno negativno za stranku koju podrzavas i koja vjerovatno placa tvoje prisustvo na ovim stranicama.
  Vidis da se moze biti objektivan!